3-4-3
vko.21 // 23.5.2022

KuPS taisteli niukan voiton HIFK:sta (HIFK-KuPS 0-1)

Clinton Antwi iski KuPS:n voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK ja KuPS iskivät yhteen aurinkoisessa Töölössä, kun päivän ainoassa Veikkausliigan ottelussa oli panoksena paljon.

HIFK lähti tekemään kaikkensa, jotta kauden avausvoitto saataisiin vihdoinkin. Samaan aikaan KuPS tuli Helsinkiin vain ja ainoastaan pisteputkensa kartuttaminen ja sitä myöten uuden Suomen ennätyksen tekeminen. Ottelusta tulikin todella tiukka ja tasainen, jossa lopulta vain yksi maali erotti joukkueet toisistaan. Tähtirinnat pettyivät, kun taas kuopiolaiset aloittivat villit juhlat pelin loputtua runsaslukuisen vieraskatsomon edessä.

Heti ottelun ensimmäisillä minuuteilla Didis Lutumba-Pitah pääsi haastamaan kahdesti KuPS-puolustusta, mutta viimeinen ratkaisu jätti parantamisen varaa. Pipe Saez kävi lähellä maalia hetkeä myöhemmin, kun hän löysi itsensä vapaana takatolpalta. Miehen volley kuitenkin karkasi yli maalin. Pipe pääsi jälleen tekopaikkaan, kun hän Macario Hing-Gloverin kanssa pääsi 2 vs 1-hyökkäykseen kuin varkain. Macarion jättö Pipelle, mutta hänen vetonsa Johannes Kreidl torjui vain vaivoin. HIFK painoi ensimmäiset parikymmentä minuuttia päälle kuin yleinen syyttäjä ja oli vieraita parempi.

KuPS iski kuitenkin ensimmäisen maalin vastahyökkäyksen vastahyökkäyksestä. HIFK oli nostanut miehiä ylös aggressiivisesti. KuPS onnistui kuitenkin katkaisemaan hyökkäyksen ja lähti itse nopeaan 3 vs 2-hyökkäykseen. Talles De Paula haastoi laidalla Sakari Mattilan ja löysi syötöllään takaviistosta Clinton Antwin, joka viimeisteli kylmästi etukulmaan. KuPS iski kuin salama kirkkaalta taivaalta HIFK:n omilla aseilla. 0-1.

Maximus Tainio toimi pelastavana enkelinä 32. minuutilla, kun Beton ohittanut Antwi yritti jo toista maaliaan. Veto oli kuitenkin hätäinen ja maaliviivalla seissyt Tainio pelasti tilanteen. Kymmenen minuuttia tästä ja Klacken antoi Tim Väyryselle illan kovimman vihellyskonsertin. Mies pelasi tilanteen loppuun asti ja tuli Betoon vauhdilla. Klacken vaati miehelle varoitusta, mutta Väyrynen säilyi siltä. HIFK:n taistelu oli kanavoitunut myös Klackenin melutasoon. Tauolle mentiin KuPS:in 0-1 johdossa.

Toisen jakson ensimmäinen vartti oli tunnustelevaa. Kumpikaan joukkue ei juurikaan saanut paikkoja aikaan johtuen aggressiivisesta ja kurinalaisesta puolustamisesta. Paras paikka siunaantui Tallesille, joka sai hyvän syötön Sebastian Dahlströmiltä boksiin. Beto kuitenkin oli valmiina maalillaan. Samassa tilanteessa mies loukkasi kättään ja peliin tuli hetkellinen tauko. Jesse Nikki nousi tämän jälkeen isoon rooliin hänen blokatessaan Väyrysen aikeet viime hetkillä ja piti HIFK:n näin mukana pelissä.

76. minuutilla HIFK oli jo mielestään ansaitsemassa rangaistuspotkua, kun Mosawer Ahadi kaatui rangaistusalueella. Pilli ei kuitenkaan soinut rankkarin merkiksi, vaan Ahadin protestoinnin takia. Miehelle ottelun ensimmäinen varoitus suunsoitosta. Ottelun vaihtoja pantattiin jopa epätavallisen pitkään, mutta KuPS:in aloitettua ruletin 79. minuutilla alkoi vaihtoshow, joka rikkoi pelin tempoa ja kulkua.

Vaihdot eivät lopulta tuoneet mitään mullistavaa kahden väsyneen joukkueen pelaamiseen, vaan loppuaika katseltiin ja pelattiin kellosta aikaa pois. Kovinkaan merkittäviä tilanteita kumpikaan ei enää kyennyt luomaan loppuaikana. Lopulta erotuomari Hämäläisen päätösvihellys soi ja KuPS sekä sen lojaalit kannattajat pääsivät juhlimaan uutta Suomen ennätystä ehdottomasti tiukan väännön jälkeen.

KuPS joutui hyvin paljon pelaamaan HIFK:n omilla aseilla eli vastahyökkäyksillä, koska pallonhallinta ei tuottanut tarpeeksi paikkoja. Lopulta yksi nukahdus puolustuksessa oli se, joka erotti joukkueet.