4-4-2
vko.16 // 23.4.2022

Ilves nappasi kauden avausvoittonsa (Ilves-VPS 3-2)

Vuodenaikaan nähden kiitettävässä kunnossa olevalla Ratinan nurmella nähtiin lauantaina kauden ensimmäinen liigaottelu Tampereen maaperällä, kun Ilves isännöi VPS:aa.

Kotijoukkue otti nopeasti kapellimestarin aseman. Viime ottelussa liigauransa ensimmäisen maalin Ilves-paidassa iskenyt Kai Meriluoto ja tänään 201. liigaottelunsa pelannut Tuco olivat kärkkäinä haistelemassa paikkoja VPS-linjan takana.

Mainio tilaisuus tulikin jo 7. minuutilla, kun Tuure Siira riisti pallon joukkueelleen yläalueella ja syötti Meriluodolle, jonka oikea-aikainen juoksu boksiin mahdollisti puolittaisen läpiajon. Tarkka ja nopea sivallus alakulmaan antoi kotiyleisölle aihetta riemuun, kun Ilves otti aiemmista peleistä poiketen itse johtoaseman.

Hymy kuitenkin hyytyi nopeasti, sillä jo pari minuuttia myöhemmin peli oli 1–1. Joonas Vahteran ovela kantapääkikka vapautti Samba Sillahin juoksuun oikeaa laitaa pitkin. Matala keskitys tavoitti keskustasta Mikko Pitkäsen, joka paukautti maanuoliaisen takakulmaan.

Mustavalkoraitaiset eivät nostaneet jalkaa kaasulta, vaan pallo pyöri useaankin kertaan vaarallisesti Ilves-boksissa. Tupsukorvat saivat kuitenkin selvitettyä flipperipallot pois maalinedustalta, ja jakson loppua kohden kotijoukkue otti taas pallonhallintaa itselleen.

Juuri ensimmäisen nelivitosen täyttyessä Ilves sai vielä vapaapotkun yläalueella. Petteri Pennanen antoi lapikkaansa puhua ja lähetti pelivälineen korkeana boksiin. Tuco puski pallon vitosen viivan tuntumaan, johon valppaimpana iski kiinni toppari Mikael Almén. Avauskokoonpanoon noussut Ilves-kasvatti runnoi kauden avausmaalinsa ja Ilves sai arvokkaan "koppimaalin".

Kissapeto tuli kopista kentälle sähäkkänä, ja ottelu pysyi vauhdikkaana. 48. minuutilla oli kapteenin nauhaa kantaneen Pennasen vuoro merkkauttaa itsensä maalitilastoihin. Tabi Mangan syötönkatkon jälkeen Meriluoto peippaili pallon kanssa rangaistusalueen rajalla ja antoi poikittaissyötön, josta Pennanen kiskaisi yhdellä kosketuksella pelivälineen alakulmaan.

Jussi Nuorelan miehistö yritti saada kunnon kirivaihdetta päälle, mutta kotijoukkue pelasi kypsästi. Kaksinkamppailuissa oli tekemisen meininki. Pelin painopiste pidettiin keskikentällä, eikä vaasalaisia noin vain päästetty enää maalipaikoille. Vepsu ei kuitenkaan luovuttanut.

Viimeisillä minuuteilla ote herpaantui, ja vaasalaiset aiheuttivat sydämentykytyksiä. Paine kasvoi pirteästi pelanneen Rasmus Leislahden maalilla. Kun tarpeeksi monta kertaa pääsee koettamaan, niin verkot heiluvat. Kulmapotkutilanteessa pallo jäi pyörimään vitosen alueelle, ja toistamiseen oli Pitkänen pahanteossa. 3–2-tuikkaus jäi tamperelaisten onneksi viimeiseksi maaliksi. Ratinan yleisö todisti Ilveksen kauden ensimmäistä voittoa, joka antaa luottoa tulevaan.