4-3-3
vko.15 // 17.4.2022

AC Oulu ja Ilves pistejakoon (AC Oulu-Ilves 2-2)

Tuomas Ollila pelasti maalillaan pisteen Ilvekselle. (Kuva: Juha Tamminen)

AC Oulu ja Ilves kohtasivat sunnuntaina Elisa Stadionilla Vaasassa ja ottelu päättyi monien vaiheiden jälkeen pistejakoon maalein 2-2.

Ottelu käynnistyi hieman rikkonaisesti, mutta Ilves pääsi pikkuhiljaa lähemmäs ja lähemmäs oululaisten maalia. Keltavihreiden aktiivinen prässäys tyrehdytti laivastonsinisten aikeet helppoon etenemiseen.

18. minuutilla ilveksen johto-osuma oli todella lähellä, kun kuumeestaan toipunut Kai Meriluoto laukoi rangaistusalueen rajalta päin miesmassaa. Paluupalloon pääsi tykittämään vaaralliseksi tiedetty Petteri Pennanen, mutta maalivahti Calum Ward venytti viime tingassa näppinsä väliin yläriman alta.

Muutama minuutti myöhemmin Doni Arifi voitti keskikentän kaksinkamppailun, eteni pallon kanssa ja vapautti Tucon puolittaiseen läpiajoon. Kamerunilaisen ruuti oli kuitenkin tällä kertaa märkää, ja kärkkäriveto jäi melko nuhaiseksi.

Toisessa päädyssä Rasmus Leislahti nollasi Magnus Breitenmoserin lähentelyt, mutta 36. minuutilla Michael Lopezin kaksi yritystä olivat liikaa. Aluksi argentiinalainen laukoi keskityksen suoraan ilmasta ylärimaan. Paluupalloon oli useita menijöitä, mutta Lopez oli itse kaikista sähäkin. Puskumaali vapautti oululaiset tuulettamaan johtoasemaa.

Kissapedon ilta synkkeni entisestään vain pari minuuttia myöhemmin. Jälleen oli Lopez pahanteossa. Matala kuti osui epäonnisesti liukastuneen kapteeni Tatu Miettusen käteen, ja pallo vietiin pilkulle. Ysipaitaa kantava Lopez sijoitti pallon viileästi alakulmaan ja tauolle mentiin 2–0-tilanteessa.

Meriluoto käynnisti Ilveksen kirivaiheen sähäkästi. 47. minuutilla Oulun toppareiden ollessa tuuliajolla Tuco ja Momodou Sarr petasivat nuoren HJK-taustaisen hyökkääjän avopaikkaan, eikä Meriluodon puntti tutissut. Matala sijoitus etukulmaan kavensi pelin ja sähköisti toisen puoliajan.

Kissapeto lisäsi vauhtia juoksuunsa, ja sinipaidat osoittivat ajoittain väsymisen merkkejä. Muodostelmaa muokattiin hyökkäävämmäksi, ja se avasi mm. Sarrille ja vaihdosta sisään tulleelle Jorn Vancampille vetopaikkoja.

Muutama minuutti ennen loppua tasoitus oli aika lailla niin lähellä kuin vain voi. Rafinha katkoi keskityksen ja pallo putosi parahultaisesti Vancampille. Belgi jysäytti hurjan kudin ylärimaan, josta pallo kimposi vielä tolppaan ja takaisin kentälle. Tuco puski lähietäisyydeltä uuden yrityksen, mutta maaliviivalla päivystänyt Miika Koskela ehti päineen väliin viime tingassa.

Lisäajalla Leislahti teki vielä paraatipelastuksen oululaisten nopeaan vastahyökkäykseen. Onni Suutarin kuti jäi suutariksi.

Viimeisenkin juoksumetrin puristaminen sata lasissa osoittautui lopulta Ilvekselle erittäin tärkeäksi, sillä juuri kentälle vaihdettu Raymond Nogha Nogha lahjoitti pallon vierasjoukkueelle. Aivan viimeisessä tilanteessa laitapuolustaja Tuomas Ollila oli kärppänä paikalla, kun pallo ajautui Pennasen keskityksestä taka-alueelle. Ollilan vihainen kuti upposi sisään ja vierailijat pääsivät tuulettamaan tasoitusosumaa päätösvihellyksen soidessa taustalla. Myös laukaisutilasto 15–17 kertoo tapahtumarikkaasta kamppailusta.