AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
KuPS
3-4-3

21

(2-1)

Yleisöä 1537

Ilves
4-3-3
vko.39 // 1.10.2021

Ennakko: KuPS-Ilves

Ennakko: KuPS-Ilves

Kuva: Juha Leskinen

Lauantaina alkaa Mestaruussarja, eli Veikkausliigan kuuden parhaan joukkueen keskinäinen loppusarja. Ilves matkustaa Kuopioon ja kohtaa runkosarjan voittaneen Kuopion Palloseuran.

Runkosarjan voittanut KuPS on tulikuumassa syysvireessä. Joukkue otti suuskuussa neljä voittoa putkeen maalierolla 7–1. Viimeisin ottelu runkosarjan päätösottelussa syyskuun lopussa päättyi maalittomana HIFK:ta vastaan. Ylipäätään viimeisin tappio Veikkausliigassa on KuPS:lla niinkin kaukana, kuin toukokuussa.

Kuudennelta sijalta Mestaruusarjaan lähtevän Ilveksen viime aikojen tilastot eivät juuri kalpene KuPS:n rinnalla. Heikon elokuun jälkeen tupsukorvat kiillottivat turkkinsa ja napsivat neljä voittoa putkeen maalierolla 5–0. Kuten kuopiolaiset, niin myös tamperelaiset joutuivat tyytymään päätöskierroksella maalittomaan tasapeliin. FC Honka haki Ratinasta yhden pisteen itselleen mukaan Haastajasarjaan.

Päävalmentaja Toni Kallio on luotsannut joukkueensa läpi mainion syyskuun. Vielä on viimeinen koetinkivi jäljellä, kun lokakuun viilenevissä illoissa ratkaistaan lopulliset sarjasijoitukset.

– Nollapelit omassa päässä antoivat avaimet saada pisteitä. Mestaruussarja on meille palkinto hyvästä vireestä, ja se tietysti lämmittää mieltä, Kallio kertoo.

Ilveksen ohella myös KuPS on pohjannut hurjan vireensä vahvaan puolustuspelaamiseen. Viimeiseen 16 Veikkausliiga-otteluun KuPS:n maaliin on tehty ainoastaan kuusi osumaa. Edellisissä otteluissaan kuopiolaiset ovat tuskailleet hieman viimeistelyn ja viimeisten ratkaisuiden laadun kanssa, mutta joukkueen peli on hyvin tasapainossa.

Päävalmentaja Simo Valakarin miehistössä pieniin ongelmakohtiin on pureuduttu ja joukkueella on myös pitkästä aikaa ehjä harjoitusviikko alla.

- Kaikilla on hienot ja odottavat fiilikset, kun syksy etenee ja nyt myös Mestaruussarja vihdoin alkaa.

- Meillä on ollut hyvä harjoitusviikko ja olemme viilanneet pieniä yksityiskohtia pelaamisessamme. Haluamme edelleen kehittää omaa pelaamistamme, jotta saamme itsestämme vieläkin lisää tehoja irti, Valakari kertoo.

Mestaruussarjan viidestä ottelusta ensimmäinen alkaa Ilveksen kannalta hypyllä altaan syvään päähän. Runkosarjan voittaja on kotikentällään äärimmäisen vaikea vastus.

– KuPS on meille hyvä haaste. Olemme selvästi altavastaajia, mutta emme missään nimessä lähde vain kumartelemaan. Meidän pitää uskoa itseemme ja siihen, että Kuopiosta haetaan pisteet.

– KuPS muistuttaa aiempaa vastustajaamme Honkaa, ja hieman vielä parempana versiona. KuPS on ollut tehokas ja kovassa vireessä. He pystyvät pitkiinkin pallonhallintajaksoihin. Hyökkäyskolmanneksella on paljon vaaraa.

Ilves piti Kuopion Palloseuraa tiukassa otteessa vuosina 2015-2018, jolloin nähtiin 12 ottelun voittoputki tamperelaisten eduksi. Sen jälkeen onkin ollut paljon tasaisempaa vääntöä. Tämän kauden kohtaamiset Veikkausliigan runkosarjassa päättyivät kotiyleisön juhliin.

Ensimmäisessä ottelussa toukokuussa Jean Blanco pyöräytti komean kääntölaukauksen aivan tolpan juureen. Nana Boateng tasoitti pelin pilkulta, mutta Ilves pääsi jälleen johtoon Tatu Miettusen puskulla. Voittomaali syntyi, kun Eetu Vertainen vaihdettiin sisään ja hän kiskaisi mahtavan kaukolaukauksen ensimmäisellä kosketuksellaan oltuaan kentällä vain 20 sekuntia. Kuopiolaisten kavennuksen ja 3–2-lukemat viimeisteli Aniekpeno Udo.

Viimeisin kohtaaminen nähtiin heinäkuun lopussa. Pirkanmaalta Kuopioon siirtyneet pelurit kuten Diogo Tomás ja Anton Popovits olivat vahvoja keltamustien riveissä, eikä Ilves saanut pisteitä mukaansa. Ottelun ainokainen syntyi kulmapotkusta, kun Popovits puski kaukaa lähes pilkun tuntumasta pallon yläkulmaan.

KuPS:lta Janis Ikaunieks on edelleen loukkaantuneena sivussa. Tomás sen sijaan palaa vahvuuteen pelikieltonsa kärsittyään.

Erotuomari Viljanen Petri
AET 1 Lamppu Mika
AET 2 Vihreävuori Riku
4.ET Nieminen Juho

KuPS - Ilves Väre Areenalla lauantaina 2.10. kello 17.00.

Kaikki Veikkausliigan ottelut suorana Ruutu-palvelussa

Lähde: KuPS:n verkkosivut, Ilveksen verkkosivut