4-4-2
vko.30 // 30.7.2021

Ilves väänsi pisteet AC Oululta (Ilves - AC Oulu 1-0)

Ilves juhlii voittomaalia perjantaina. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilveksen ja AC Oulun perjantai-illan ottelu vaikutti ensimmäisen nelivitosen perusteella turhauttavalta ja maalittomalta vääntämiseltä, kunnes kotijoukkue löysi oikean sävelen toisella jaksolla ja juoksi laivastonsiniset kumoon.

Heinäkuun siirtoikkunassa vahvistuksia haalineella AC Oululla oli riveissään paljon kansainvälistä osaamista. Joukkueen avauskokoonpanossa oli kahdeksan ulkomaalaista.

Ottelun tunnelma oli odottava. Puolen tunnin pelin jälkeen alkoi tapahtua. Laivastonsiniset saivat syöteltyä uuden liechtensteinilaisvahvituksen Dennis Salanovicin kasvokkain maalivahti Rasmus Leislahden kanssa. Terävä tökkäisy vitosen alueen viivalta pysähtyi hyvin vastaan asettuneen Leislahden jalkoihin.

Salanovic oli muutenkin pirteällä pelipäällä oikealla laidallaan. Tupsukorvilla oli täysi työ pitää hänet kurissa. Omissa hyökkäyksissä Jean Blanco ja Patrick Loa Loa jäivät viimeisellä kolmanneksella melko voimattomiksi.

50. minuutilla nähtiin ottelun yksi näyttävimmistä suorituksista. Blanco ja Loa Loa alkoivat löytää yhteistä säveltä. Jälkimmäinen pujotteli hyvin oikealta laidalta ylös ja keskitti boksiin. Kolumbialaistaituri Blanco hyppäsi korkealle ilmaan ja kiskaisi voimakkaan saksipotkun. Pallo valitettavasti viuhui ohi tolpan.

Samalla keltavihreät alkoivat osoittaa piristymisen merkkejä, ja oululaiset väsyivät. Tunnin kohdalle kentälle vaihdettu Hernan Luna teki samantien pirteitä haastoja ja murtautui mainioon vetopaikkaan. Maalivahti Yann Fillion kuitenkin torjui pallon yläkulmasta.

Seuranneessa kulmapotkussa Ilveksen topparikapteeni Tatu Miettunen nousi ylös maalintekosektorille. Terävä oikean jalan sivallus läpäisi pelaajamassan, mutta valitettavasti peliväline lipui takatolpalta niukasti ohi.

71. minuutilla yleisö kohahti jälleen. Doni Arifin maaginen pystysyöttö alimman linjan taakse vapautti laitakiituri Tuomas Ollilan puolittaiseen läpiajoon. Ollilan sijoitus kuitenkin leijaili – jälleen kerran – ohi tolpan.

Pari minuuttia myöhemmin Roger Torresin heikko syöttö omassa päässä mahdollisti Salanovicin maalintekopaikan. Vihainen vasemman jalan veto kilpistyi Ilveksen onneksi ristikkoon.

Pitkä maalittomien otteluiden putki uhkasi jatkuvan, kunnes Eetu Mömmö otti ratkaisijanviitan harteilleen. 19-vuotias huippulupaus täydensi muutenkin hyvän ottelunsa kiskaisemalla melkoisen muulinpotkun rangaistusalueen kulmasta Jarkko Hurmeen nenän edestä. Pallo painui vastustamattomasti yläkulmaan ja taululle merkattiin 1–0. Mömmö on tehnyt kaikki kolme Ilveksen maalia Oulun verkkoon tällä liigakaudella.

Kuparisen rikkouduttua kissapedon peli vapautui ja Jyrki Aholan suojatit puolestaan menivät kipsiin. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Ilveksellä oli jopa puolen tusinaa paikkaa tuplata johtonsa, mutta lisäosumia ei enää nähty.