AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
HJK
4-3-3

42

(1-1)

FC Honka
3-4-3
vko.16 // 24.4.2021

HJK vei metroderbyn maalijuhlat nimiinsä (HJK-FC Honka 4-2)

HJK vei metroderbyn maalijuhlat nimiinsä (HJK-FC Honka 4-2)

HJK:n voittomaali merkittiin Roope Rsikille. (Kuva: Juha Tamminen)

Veikkausliiga-kausi vuoden 2021 osalta pyörähti lauantaina käyntiin, kun hallitseva mestari HJK sai vieraakseen Metroderbyssä FC Hongan.

HJK aloitti ottelun väkevästi ja Roope Riskille avautui oiva vetopaikka jo kolmannella minuutilla. Honka-vahti Tim Murray onnistui kuitenkin estämään Veikkausliigan hallitsevan maalikuninkaan pienestä kulmasta lähteneen laukauksen.

Klubin hyvästä alusta huolimatta Honka kaatoi sadepilvien ohella kylmää vettä isäntien niskaan seitsemännellä minuutilla. Darren Smith pääsi riiston jälkeen pitkään kuljetukseen, ja etelä-afrikkalainen viimeisteli kauden avausosuman maltillisesti ohi vastaan tulleen Hugo Kedon.

Aikaisen takaiskun jälkeen HJK otti pallonhallinnan entistä selvemmin haltuunsa ja pakotti Hongan vetäytymään syvälle omalle alueelleen. Klubi loi parikin erinomaista tekopaikkaa nopeasti, mutta kumpainenkin tilanne liputettiin paitsioksi.

Honka oli kuitenkin paikan saadessaan vaarallinen, ja 20. minuutilla vain Kedon huippupelastus piti lukemat samoina, kun HJK:n maalivahti torjui erinomaisesti Smithin lähietäisyydeltä tulleen puskun. Muutama minuutti myöhemmin Keto nollasi puolestaan Edmund Arko-Mensah'n kovan laukauksen.

Avausjakson edetessä loppua kohden HJK:n alusta asti antama korkea prässi toi ongelmia. Hongalle pelinavauksessa. Klubi onnistui kertaalleen katkaisemaan Murrayn heikon avauksen, mutta lopulta vieraiden puolustus ehti vielä peittämään Roope Riskille syntyneen tekopaikan.

Ensimmäistä nelivitosta oli jäljellä vain muutama minuutti, kun HJK sai punnerrettua pelin tasoihin. Vahvan hallinnan päätteeksi pallo kimpoili oikealta laidalta keskustaan Filip Valenčičille, joka lähti muutaman kosketuksen jälkeen hakemaan laukausta noin 20 metristä. Slovenialaisen tulinen laukaus painui vastustamattomasti alakulmaan ohi Murrayn, sinetöiden taukolukemiksi 1-1.

Ensimmäinen puolisko oli kokonaisuudessaan viihdyttävää peliä, jossa tapahtumia ja vauhtia riitti. HJK hallitsi palloa hienokseltaan, mutta Honka oli alati vaarallinen vastaiskuissa, kuten avausmaalissakin nähtiin.

HJK tuli toiselle jaksolle päättäväisesti ja pelin painopiste painui vääjäämättömästi vieraiden päätyyn. Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Klubin kova työ palkittiin, kun boksin ulkopuolelta lähtenyt laukaus kimposi Hongan puolustuksesta Murrayn eteen, ja tilanteen parhaiten lukenut David Browne haistoi tekopaikan. Browne spurttasi irtopalloon kiinni ja nosti sen taidokkaasti maalin kattoon.

Klubin maalin myötä Hongankin hyökkäyspeli piristyi ja isännät joutuivat ensimmäistä kertaa pelissä puolustamaan pidemmän jakson. Lucas Kaufmann pääsi kokeilemaan maalintekoa vapaapotkusta, mutta Keto venyi yrityksen tielle varmasti. Muutama minuutti myöhemmin Honka sai pallon jo ylärimaan, kun Arko-Mensah'n vasemmalta laidalta lähtenyt nosto oli yllättää Kedon.

Klubikin onnistui luomaan tekopaikkoja boksin reunalta, mutta Murray liimasi varmasti niin Roope Riskin kuin Atominkin yritykset.

Käynnissä oli 71. minuutti, kun Honka onnistui tasoittamaan tilanteen. Vieraiden hyökkäys vyöryi vasenta laitaa pitkin, ja lopulta pallo pelattiin boksiin Jean Dongoulle, joka onnistui viimeistelyssä HJK:n puolustuksen keskeltä.

HJK ei kuitenkaan takaiskusta lannistunut, vaan 78. minuutilla Roope Riski laukoi isännät takaisin johtoon. Valenčičin loistava pystysyöttö tavoitti Riskin, joka lyhyen kuljetuksen jälkeen laukoi pallon aivan takatolpan juureen verkon perukoille.

Ottelu oli jo lisäajalla, kun HJK lopetti Hongan kirin lopullisesti. Vaihdosta sisään tullut Terho pääsi erinomaisen syöttökombinaation jälkeen nokikkain Murrayn kanssa, ja vasta 17-vuotias nuorukainen viimeisteli ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa upealla laukauksella yläkulmaan.

Vaikka Honka viheliäisesti roikkui liki ottelun loppuun saakka pisteessä kiinni ja pitikin HJK:n puolustuksen jatkuvasti varpaillaan, oli HJK lopulta tekopaikoissaan terävämpi ja 4-2 voitto ansaittu.