AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
AC Oulu
4-5-1

02

(0-2)

Ilves
4-4-2
vko.17 // 2.5.2021

Ennakko AC Oulu - Ilves

Ennakko AC Oulu - Ilves

Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu ja Ilves avaavat Veikkausliigakauden maanantaina Raatissa. Tuoretta tuntumaa joukkueilla on toisistaan alkuvuodelta Suomen Cupista.

Ilves ja ainoana liigaseurana Perämeren rannikkoseutua edustava AC Oulu kohtasivat helmikuussa Suomen Cupin merkeissä Pirkkahallilla. Aapo Heikkilä pääsi livahtamaan miesvartioinnilta boksiin ja laukoi avausosuman suoraan Niklas Jokelaisen syötöstä. Seuraavaksi Samu Alanko tarjoili paikan Heikkilälle, joka onnistui jälleen. Tupsukorvien maali syntyi, kun laituri Tuomas Ollila keskitti vasemmalta puolelta keskustaan, josta kapteenin nauhaa kantanut Felipe Aspegren kiskaisi komean volleyvedon takakulmaan. Kavennus ei auttanut, vaan taululle jäivät 1–2-lukemat. Voitostaan huolimatta AC Oulu jäi Ilveksen tavoin alkulohkoon, kun KuPS ja SJK marssivat jatkoon.

Sarjaotteluissa Ilves ja AC Oulu ovat viimeksi kohdanneet toisensa tamperelaisten nousuun johtaneella Ykkösen kaudella 2014. Kolmesta kohtaamisesta kissapeto voitti yhden ja hävisi kaksi. Tuolloin oululaisten riveissä täydet minuutit pelasi keskikenttäjyrä Tuure Siira, joka nyt aloittaa kuudennen kautensa Ilveksen väreissä. Saman kauden tupsukorvista nykyjoukkueessa vaikuttaa enää ainoastaan toppari Tatu Miettunen.

Kissapedon riveissä moni pelaaja on saanut ensiminuuttinsa pääsarjatasolla. Samaa on luvassa etenkin nyt avauskierroksella.

– Selvää on, että maanantaina nähdään paljon liigadebytantteja. Viime aikoina palaset ovat loksahdelleet kohdilleen. Skytän lähdön jälkeen pelisysteemimme on muuttunut hieman. Pelaajat ymmärtävät mitä haetaan ja pikkuhiljaa murtautumisvaihe paranee.

– Keskushyökkääjä Loa Loa on tullut hyvin mukaan, vaikka alla on pidempi pelaamattomuus alla. Kunnon kerääminen vaatii vielä aikaa, mutta hän parantaa koko ajan otteitaan. Taktinen ymmärrys on hyvällä tasolla.

AC Oulun päävalmentaja Jyrki Ahola odottaa innolla maanantain ottelua.

- Hienoa että kausi alkaa vihdoinkin, itsellä ainakin ihan normaali olotila, lähinnä odottava! Tunnelmat joukkueessa todella hyvät ja innostuneet, ollaan valmiina näyttämään. Harjoituskaudella on hyvä, että joukkueelle tulee erilaisia kokemuksia, jotta osaamme joukkueena käsitellä niitä. Ajatukset on kuitenkin isossa kuvassa olleet vain sarjassa.

- Maanantailta odotan että pelaajat ovat rentoja ja heittäytyvät pelaamaan tekemällä sovittuja asioita. Periaatteessa ihan sama ketä kohdataan kun kaikkia vastaan pelataan sekä kotona että vieraissa, sanoo Ahola.

Yleisöä ei vielä saa ottaa stadionille, mutta keltavihreä porukka odottaa avausvihellystä malttamattomana. Sunnuntai-iltana ollaan jo pelipaikkakunnalla.

– Hyvin on valmistautuminen sujunut. Lauantaina harjoittelimme Ratinassa ja saimme tuntumaa luonnonnurmeen. Sunnuntaiaamuna lähdimme reissuun. Seinäjoella stoppi, treenit ja ruokailu. Pyrimme matkustamaan mahdollisimman turvallisesti perille Ouluun.

– Kentän kunto on pieni arvoitus ja se tulee vaikuttamaan pelisuunnitelmaan. Raatin nurmea pitää käydä kurkkaamassa. Pelin aikanakin pinta voi muovautua paljon. Kentänhoitajat ovat varmasti tehneet kaikkensa, mutta luonto on mitä on.

Kollega Jyrki Aholan pelikirjaan on perehdytty tarkoin.

– Oululla on selkeä ajatus pelissään. He luottavat omaan pallolliseen peliin ja prässäävät aika voimakkaastikin. Hyvä nousijajoukkue, jossa on taitavien nuorten tuttujen lisäksi esimerkiksi Rafinha selkeänä pelillisenä johtajana. Porukka on myös ollut kasassa jo pitkään, Wiss tietää.

AC Oululta kokoonpanoon ei ole valittavissa Severi Kähkönen, joka on kuitenkin palannut jo harjoitusvahvuuteen. Muuten päävalmentaja Aholalla on vapaat kädet valita miehet kentälle ja vaihtopenkille.

AC Oulu - Ilves Raatin stadionilla maanantaina 3.5. kello 18.30.

Kaikki Veikkausliigaottelut suorana Ruutu-palvelussa

Alustavat kokoonpanot Veikkauksen sivuilla

Lähde: AC Oulun verkkosivut, Ilveksen verkkosivut