vko.38 // 26.9.2021

Hakalle erittäin tärkeät pisteet (AC Oulu-FC Haka 0-1)

Luiyi De Lucas iski Hakan voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Haka matkusti sunnuntaina Veikkausliigan päätöskierroksella AC Oulun vieraaksi.

Äärimmäisen tärkeä ottelu päättyi koskilaisittain riemukkaisissa merkeissä, kun edellisen kohtaamisen kalavelat tuli maksettua identtisesti 0-1.

Kotijoukkueen leiristä kuului lauantaina mielenkiintoisia uutisia, kun joukkueen Veikkausliigaan nostanut valmentaja Jyrki Ahola jätti tehtävänsä. Valmentajanvaihdoksella ei AC Oulunn kokoonpanoon tai joukkueen esitykseen ollut merkittävää vaikutusta. Ehkä hivenen alkuun siinä vaikutti olleen pientä varovaisuutta.

Haka sen sijaan jatkoi siitä, mihin torstaina jäi. Janne-Pekka Laine lähetti 14. minuutilla kulmapotkun etutolppaa kohden. Oululaisten Jere Kallinen jatkoi pallon takatolppaa kohti, mihin Luiyi de Lucas juoksi oikea-aikaisesti ja puski pallon läheltä maaliin.

Maalin jälkeen kotijoukkue pääsi hieman paremmin peliin mukaan, mutta koskilaisten kenttätasapaino oli kunnossa, puolustus kurinalaista ja maalissa aloittanut Aatu Hakala torjui varmasti häntä kohti tulleet harvat yritykset.

Ensimmäisellä jaksolla itävaltalaishyökkääjä Aleksandar Vucenovicilla oli parikin huippupaikkaa, mutta mies ei onnistunut viimeistelemään niistä. Lisäaikaa pelattiin kaikkiaan kuusi minuuttia avustavan tuomarin loukkaantumisesta johtuen, mutta enempää osumia ei nähty ja tauolle siirryttiin 0-1 -tilanteessa.

Toisen jakson juoni pysyi pitkälti samana, kuin ensimmäisellä. Haka puolusti tiiviisti ja iski nopeasti vastaan. Vucenovic, sekä hänen kärkiparinaan pelannut Ishmael Yartey hätyyttelivät vuorollaan oululaispuolustusta, mutta yritykset päättyivät järjestään tuloksettomana ja liian usein paitsioon.

Kotijoukkueen toistaiseksi paras paikka osui 56. minuutilla, kun Usman Sale pääsi puskemaan kulmapotkusta ja vain Hakalan huipputorjunta piti lukemat ennallaan.

Oulu painoin viimeiset kymmenen minuuttia päälle todella vahvasti. Lisäaikaa annettiin vain kaksi minuuttia. Lisäajan lisäajalla kotijoukkue sai vielä vapaapotkun keskeltä, noin 17 metristä. Pallon taakse asteli jo aiemmin ristikkoon pommittanut Sergei Eremenko. Miehen laukaus kilpistyi kuitenkin muurissa olleeseen Donaldo Ackaan. Haka purki pallon ja samalla tuomari Petri Viljanen vihelsi ottelun päättyneeksi.