4-4-2
vko.38 // 27.9.2020

Ilves kaatoi TPS:n (Ilves-TPS 4-0)

Jair osui Ilvekselle. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves voitti Tampereen Ratinassa TPS:n lukemin 4-0 (2-0). Jair, Naatan Skyttä, Joona Veteli ja Lauri Ala-Myllymäki viimeistelivät kotijoukkueen maalit.

Ilveksen 18-vuotias maalivahtitoivo Aku Kavén nostettiin ensimmäistä kertaa kokoonpanoon liigaurallaan. Kapteeni Mika Hilander oli aikoinaan Akun isän Mikko Kavénin takana kakkosmaalivahtina, mutta uusi sukupolvi saa vielä odottaa vuoroaan.

Kissapeto otti saman tien komennon itselleen. Peli ehti vanhentua vain muutaman minuutin, kun Tatu Miettusen pitkä avaussyöttö tavoitti Ilari Mettälän, joka vapautti pienellä siirrolla Naatan Skytän läpiajoon. Hyvässä vireessä oleva maalivahti Jere Koponen aavisti matalan laukauksen oikein ja venytti itsensä vielä Joona Vetelin riparivedonkin tielle.

Päävalmentaja Jarkko Wissin suojatit liikuttivat palloa nopealla tempolla TPS: muodon ulkopuolella ja yrittivät löytää tilaa etenemiseen. Mustavalkoisten tiivis siilipuolustus rakoili ajoittain, mutta laukaukset maalia kohden olivat kiven alla. Toisessa päässä Hilander sai olla käytännössä toimettomana.

Useiden aihioiden jälkeen palkinto saatiin puolen tunnin pelin jälkeen. Wingback Felipe Aspegren antoi kauden viidennen maalisyöttönsä oikealta laidalta. Nappikeskitys tavoitti Jairin vitosen alueelta. Brassitaituri juoksi pallon päineen sisään Koposen haroessa tyhjää.

Keltavihreät pitivät palloa hyökkäysalueella ja Tepsi koetti vain selvitä pukukoppiin asti hengissä. Skyttä ennätti kuitenkin painaa turkulaisille leuat rintaan pari minuuttia ennen taukovihellystä. Jälleen Aspegrenin oikean laidan kautta tultiin Koposen maalille. Mettälän keskitys pomppasi sopivasti Skytälle, jolla oli helppo työ putata kauden viides maalinsa ja 2–0-taukolukemat.

Pari viikkoa sitten Janne Saksela mursi pohjeluunsa kaksinkamppailutilanteessa nappulakengän takerruttua Ratinan nurmeen taklauksen vastaanottamisen jälkeen. Valitettavasti Ilari Mettälä joutui lähes identtiseen tilanteeseen Aldayr Hernandezin kanssa. Kroppa rojahti nilkan päälle ikävästi. Ilman lääkärin diagnoosiakin voidaan todeta, että paareilla vaihtoon kannetun Mettälän kausi on tältä erää ohi.

Ymmärrettävästi monella pelaajalla ajatukset harhailivat Mettälän loukkaantumisen jälkeen. TPS pääsi paremmin peliin mukaan ja oli lähellä kavennusosumaa. Tunnin pelin kohdalla mustavalkoiset pääsivät iskemään melkeinpä kolmella nollaa vastaan, kun pallo kimposi onnekkaasti Tatu Varmaselle. Kippari Mika Hilander kuitenkin piti joukkuettaan pystyssä ja otti paraatipelastuksen Varmasen laukaukseen.

78. minuutilla iskettiin 3–0-osuma ja lopullinen naula turkulaisten arkkuun. Pelikiellon jäljiltä kokoonpanoon palannut Joona Veteli pyörähti oikealta laidalta keskustaan päin ja lähetti melkein 20 metristä korkean kierteisen kudin. Pallo leijaili maukkaasti yli Koposen ja painui takakulmaan.

Lopussa Ilveksellä oli paikkoja useampaankin täysosumaan. Tiemoko Fofana kolisutteli pystypuuta. Ottelun viimeisestä tilanteesta Lauri Ala-Myllymäki haki vielä joukkueelleen rangaistuspotkun. Mies kaunisteli itse lukemat 4-0:aan ja voitonjuhlat olivat valmiit. Laukaisutilasto meni 17–5 kotijoukkueen eduksi.

KuPS-Ilves Kuopion Keskuskentällä maanantaina 5.10 kello 18.30 ja TPS-SJK Veritas Stadionilla perjantaina 2.10. kello 18.30.