5-2-3
vko.36 // 12.9.2020

SJK vakuuttavaan voittoon (FC Haka-SJK 1-4)

Kuva: Juha Tamminen

SJK jatkoi nousujohteista virettään ja otti kolmannen perättäisen voittonsa kaatamalla FC Hakan vieraissa maalein 4-1 (2-0).

SJK oli etenkin avausjaksolla kamppailussa niskan päällä ja johti tauolla ansaitusti. Haka sai paremmin otetta tauon jälkeen, mutta SJK piti kiinni asemistaan loppuun saakka ja komisteli lopussa vielä lukemia.

Ottelun ratkaisuksi voitaneen todeta vieraiden tehokkaampaa viimeistelyä. Tilastojen valossa maalintekoyritykset menivät lähes tasan, mutta Haka osui kahdeksasta paikastaan vain kerran, kun vieraat taas iskivät yhdeksästä mahdollisuudestaan neljästi pallon verkkoihin.

Ensimmäinen maali nähtiin Saibou Keitan rikottua Serge Atakayita boksissa ja tuomari Ville Nevalainen osoitti pallon pilkulle. Tuore argentiinalaisvahvistus Emmanuel Ledesma asteli pallon taakse ja laukoi sen Jakob Tånnanderin käden kautta maaliin 22. peliminuutilla.

Saibou Keita sai jatkaa kentällä vielä kymmenisen minuuttia, kunnes Teemu Tainio vaihtoi hänet penkillä aloittaneeseen, keskiviikkona hurjassa vireessä olleeseen Eero Markkaseen.

Kauan ei Markkanen ehtinyt kentällä olemaan ennen vieraiden toista osumaa, sillä kaksi minuuttia myöhemmin Ledesma heitti ristipallon pystyyn ja Denys Olijnyk laukoi voimalla pallon etukulmasta sisään.

Haka heräsi joko tästä, tai aiemmin suoritetusta pelaajavaihdosta, mutta loppujaksolla nähtiin selvästi pirteämpi Haka. Parhaimpina paikkoina voidaan pitää Eero Markkasen ja Salomo Ojalan puskuja aivan loppuhetkillä, sekä tilannetta missä Samuel Chidin keskitysyritys rangaistusalueella pysähtyi Tero Mäntylän käteen. Tästä ei kuitenkaan Hakan epäonneksi tuomittu rangaistuspotkua.

Valkopaidat jatkoivat toisen jakson alussa todella vahvasti ja hyvä yritys palkittiinkin nopeasti. Jo parin minuutin jälkeen Atakayi pelasi palloa kädellään Henri Malundaman painostuksessa ja nyt pallo vietiin pilkulle.

Alkukaudesta Anton Popovitch ja Eero Markkanen ovat jakaneet vetovastuun, mutta tällä kertaa pallon ottikin Salomo Ojala huolimatta siitä, että Markkanen omastaan onnistui maalin viimeksi tekemään. Ojala kertoi ottelun jälkeen Mustavalko-TV:n haastattelussa, että hänellä oli varma tunne ja sai tähän myös Eeron hyväksynnän.

Tunne oli oikea, sillä Ojala laukoi pallo verkkoihin varman tuntuisesti, vaikkakin Jesse Öst sai tähän niin ikään sormensa väliin.

Tässä vaiheessa ottelua kotijoukkueella oli vielä hyvä vaihe päällä ja kaikki oli mahdollista. Ensimmäisiä synkkiä pilviä alkoi kuitenkin tulemaan näkyville 73. minuutilla, kun Samuel Chidi loukkaantui ja joutui jättämään pelin kesken.

Hetkeä aiemmin vieraat olivat puolestaan suorittaneet triplavaihdon ja yksi kentälle tulleista oli Mehmet Hetemaj, joka 78. minuutilla iski ratkaisevan tuntuisen 1-3 -maalin. Tai ainakin hänelle maali merkattiin, mutta jälkikäteen tarkasteltuna vaikuttaisi, että pallo menee omaan maaliin Jacob Bushuen päästä, joka kamppailee tilanteessa Hetemajn kanssa pallosta.

Yhtä kaikki, SJK otti turvallisen tuntuisen kahden maalin johtoaseman, eikä lopussa tulleella Serge Atakayin maalilla ollut enää kuin kosmeettinen vaikutus ottelulle.

Ilves - FC Haka lauantaina 19.9. kello 17.00 Ratinan Stadionilla ja FC inter - SJK lauantaina 19.9. kello 17.00 Veritas Stadionilla.

Lähde: FC Hakan verkkosivut