4-4-2
vko.34 // 26.8.2020

TPS voittoon HIFK:sta (TPS-HIFK 1-0)

Mika Ääritalo oli TPS:n sankari. (Kuva: Juha Tamminen)

TPS otti jo toisen peräkkäisen kotivoittonsa Veikkausliigassa. Viime lauantain maukas Inter-voitto sai keskiviikkona jatkoa, kun HIFK kaatui Veritas Stadionilla lukemin 1-0 (0-0).

Ottelu lähti käyntiin ennakko-odotusten mukaisesti, eikä sen alkuhetket juurikaan sisältäneet maalintekopaikkoja kummallekaan joukkueelle. HIFK piti palloa hallussaan, mutta kotijoukkue TPS onnistui puolustuspelissään ja pystyi pitämään vieraat poissa vaarallisimmalta sektorilta.

20 minuutin pelin jälkeen TPS sai luotua tilanteen erikoistilanteesta, jotka ovat tärkeä osa TPS:n hyökkäyspeliä. Santeri Haarala antoi vapaapotkun, ja pitkä keskitys löysi Albijon Muzacin pään maalinedustalta. Debyyttikauttaan Veikkausliigassa pelaava Muzaci ei kuitenkaan saanut palloon toivomaansa kosketusta, vaan meni lopulta nurin ja jäi hetkeksi kentän pintaan makaamaan.

HIFK pääsi seuraavaksi hyökkäämään edellisen tilanteen jälkeen. Luís Henrique nousi lupaavaan vetopaikkaan, mutta HIFK:n epäonneksi hyökkääjän maan pintaa pitkin edennyt laukaus meni niukasti ohi takatolpasta. Vierasjoukkueen seuraava hyvä tilanne nähtiin hieman ennen puolen tunnin pelin täyttymistä. Joukkue sai kulmapotkun, joka päätyi Vitinholle. Brasilialainen haki vedollaan maalin vasenta nurkkaa, mutta veto päätyi lopulta tolpan väärältä puolelta ohi reilun metrin marginaalilla.

Pari minuuttia ennen taukoa TPS-maalivahti Jere Koponen tuli kauas vastaan maaliltaan ja jyräsi Luís Henriquen, mistä seurasi vapaapotku HIFK:lle. Vitinhon antama keskitys leijaili kuitenkin suoraan Koposen hyppysiin, eikä pääasiassa keskialueen asemataistelun merkeissä edennyt ensimmäinen puoliaika tarjonnut maaleja Veritas Stadionin yleisölle kummankaan joukkueen osalta.

Kotijoukkue TPS käynnisti maalinteon nopeasti tauon päättymisen jälkeen. Seuraikoni Sami Rähmönen keskitti pallon pidemmän hyökkäyssekvenssin päätteeksi kohti takatolppaa, jossa Mika Ääritalo oli paikalla päivystämässä. Kokenut hyökkääjä ei jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä, vaan puski pallon kentän pinnan kautta HIFK-maalin kattoon. Näin TPS pääsi viikonlopun derbyn tapaan tekemään ottelun avausmaalin kotiyleisönsä edessä.

HIFK piti palloa paljon myös toisen puoliajan aikana, mutta FC Haka-ottelusta tuttu kaava oli jälleen läsnä joukkueen pelissä, sillä joukkueelta puuttui tietynlainen päättäväisyys ja huolellisuus viimeistelytilanteissa. TPS sai oivan tilaisuuden pelin paketoimiseen 80 minuutin kohdalla, kun Hannu Patronen ei onnistunut pysäyttämään vastustajaansa liukutaklauksella keskialueella. Tilanteesta aukesi vastahyökkäys, jossa Ääritalo ja Juri Kinnunen pääsivät yhdessä hyökkäämään Tuukka Andbergia vastaan. Ääritalo keskitti Kinnuselle, joka ei kuitenkaan onnistunut puskemaan kohti maalikehikkoa.

Lopussa HIFK:n valmennusjohto toi lisää hyökkäysvoimaa tasoitusmaalin tekemiseen Sakari Tukiaisen tultua kentälle Jukka Halmeen tilalle. Joukkue ei saanut lopussakaan onnistumista.

TPS matkustaa seuraavaksi lauantaina KuPS:n vieraaksi ja HIFK kohtaa tiistaina FC Hongan vieraskentällä.