4-3-3
vko.33 // 22.8.2020

Ilves otti täydet pisteet (Ilves-FC Lahti 3-1)

Lauri Ala-Myllymäki avasi maalihanat. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves voitti FC Lahden kotonaan 3-1. Ilveksen maalit merkattiin Lauri Ala-Myllymäelle, Ilari Mettälälle ja Mikael Almenille, FC Lahden Timi Lahdelle.

Ilveksen perisyntejä tällä kaudella ovat olleet kurittomuus otteluiden alussa ja hyökkäysaihioiden hukkaaminen. Nyt tupsukorvat kuitenkin ottivat ohjakset samantien itselleen. Ottelu ehti vanheta vain kaksi minuuttia, kun Lauri Ala-Myllymäki puski avausmaalin vastustamattomasti etuyläkulmaan. Komean keskityksen tarjoili oikealta laidalta ylös viillettänyt ja juoksuvoimainen Jair.

Takaa-ajoasemaan joutuneet mustapaidat olivat hetken aikaa hätää kärsimässä. Ilves vyörytti jatkuvasti hyökkäyksiään, eivätkä vierailijat puolestaan päässeet etenemään rangaistusalueelle asti. Vartin pelin jälkeen kissapeto oli lähellä tuplata johtonsa, kun hyvän pallonriiston jälkeen Ilari Mettälä pinkoi yläalueelle ja täräytti kovan kudin ylälulmaa kohti. Pallo kuitenkin viuhui niukasti poikkipuun yli.

Jakson loppua kohden tempo laski. Kumpikin osapuoli kyttäili ja etsi tilaisuuksia edetä selusta turvattuna. Ilveksen keskikenttälinja oli valmis pistämään kroppaansa likoon. Avauskokoonpanoon palanneet Joona Veteli ja Ilari Mettälä olivat aiemmista loukkaantumisista huolimatta terävällä askeleella liikkeellä.

Ilves piti peliä hallussaan 45 minuuttia, mutta juuri ennen taukovihellystä kotijoukkueen niskaan kaadettiin sangollinen vettä. Kovat taklaukset puolustusalueella kostautuivat ja Lahti sai sivuvapaapotkun yläalueella. Kova matala keskitys tavoitti etualueelta Timi Lahden, joka rimpuili irti Mikael Almenin vartioinnista. Pieni nikkaus ohi Mika Hilanderin toi lahtelaisille tärkeän "pukukoppimaalin" ja 1–1-tasoituksen.

Jakson alussa Ilves koki turhauttavan tilanteen. Lauri Ala-Myllymäki antoi nappikeskityksen boksiin, jossa Tatu Miettunen odotteli vapaana. Topparin pusku kuitenkin epäonnistui ja pallo leijaili yli maalin. Kaiken lisäksi samassa tilanteessa Lahden ranskalaispuolustaja Jean-Christophe Coubronne pukkasi päällään tahallaan Ilves-toppari Diogo Tomásia kasvoihin. Törkeä temppu jäi tuomaristolta huomaamatta.

Lohtua oli kotiyleisölle kuitenkin tulossa pian. 56. minuutilla kissapeto juoksi jälleen oikeaa kaistaa pitkin hyökkäykseen. Ilves-konkari Felipe Aspegren keskitti matalana keskustaan ja aina vaarallinen Ilari Mettälä täräytti suoraan syötöstä hyvän kudin alakulmaan. Arvokas 2–1-maali oli Mettälälle kauden kolmas.

Ilves hallitsi pelitapahtumia ja maali suorastaan roikkui ilmassa. Mettälä puski pallon ristikkoon Jairin keskityksestä ja myös Naatan Skyttä hakeutui aktiivisesti vetosektorille. Kaksinkamppailut kovenivat ja peli oli vedenjakajalla.

75. minuutilla lahtelaisilla keitti yli. Vapaapotkua maalin edustalla odottanut voimahyökkääjä Dimitry Imbongo turhautui Diogo Tomásin turhan pieneen turvaväliin ja päätti täräyttää kilpakumppaniaan nyrkillä päähän. Torikokous oli valmis ja Imbongolle näytettiin suoraa punaista korttia.

Muutama minuutti myöhemmin lyötiin lahtelaisten arkkuun lopullinen naula. Joona Veteli kävi hakemassa irtopallon yläalueella ja antoi mainion keskityksen vitosen alueen tuntumaan. Ylös noussut Mikael Almen iski kauden toisen osumansa puskemalla pallon maalivahti Patrick Rakovskyn käsien läpi keskeltä sisään.

3–1-maalin jälkeen molemmilla joukkueilla oli vielä puolittaisia maalipaikkoja, mutta voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Tamperelaiset nousivat Kuhnureiden ohi sarjataulukossa kuudenneksi.

FC Haka-Ilves Tehtaan kentällä tiistaina 1.9 klo 18.30 ja FC Haka-FC Lahti Tehtaan kentällä keskiviikkona 26.8. klo 18.30.