4-5-1
vko.31 // 5.8.2020

Ilves palasi voittojen tielle (Ilves-RoPS 1-0)

Lauri Ala-Myllymäki oli Ilveksen sankari. (Kuva: Juha Tamminen)

Viiden voitottoman ottelun jälkeen Ilves palasi voittojen tielle kaatamalla kotonaan RoPS:n 1-0 (0-0). Tappio tiesi sitä, että RoPS on edelleen voitoitta.

Ilves hallitsi kenttätapahtumia ja pääsi monille paikoille avausjaksolla, mutta RoPS:n puolustus piti ja tauolle mentiin maalittomassa tilanteessa.

Ilveksen tuska helpottui, kun tauolla vaihdosta kentälle tullut Lauri Ala-Myllymäki pääsi maalin edestä viimeistelemään osuman, kun 50. minuuttia oli pelattu. Enempää maaleja ei ottelussa nähty ja Ilves pääsi juhlimaan voittoa.

Ottelun alussa huomio kiinnittyi molempien joukkueiden tolppien väliin, joissa aloittivat 18-vuotiaat Matias-nimiset maalivahdin alut. RoPSin päävalmentaja Vesa Tauriainen oli penkittänyt joukkueen parhaimmistoon kuuluvan Martin Kompallan ja antoi liigadebyytin Matias Niemelälle. Ilveksen kapteeni Mika Hilander puolestaan kärsii yhä nilkkavammasta, joten Matias Riikonen sai jatkaa vakuuttavia otteitaan avauksessa.

Takaisin kokoonpanoon loukkaantumisen jäljiltä palannut toppari Tatu Miettunen oli alussa tulisilla hiilillä, mutta vauhtiin päästyään hän oli käynnistämässä hyvin peliä oikeaa laitaa hyödyntäen. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella avaukseen noussut 196-senttinen Eemeli Raittinen oli puolestaan mielenkiintoinen lisä hyökkäyspäähän ja pääpalloista taisteluun.

Useita keskityksiä Ilves saikin luotua vierailijoiden maalille. Etenkin Emile Paul Tendeng oli monessa tilanteessa mukana, mutta aina vain jostain löytyi rovaniemeläisen otsa tai jalka pallon tielle. Puolen tusinaa laukausta myöskin karkasi maalin ohitse. Kotijoukkueen päätyyn ei painetta päässyt syntymään, ei edes yhden laukauksen vertaa.

Jakson lopussa yksi selkeimmistä maalipaikoista avautui Naatan Skytän syötöstä Iiro Järviselle, joka pääsi purjehtimaan oikeaa laitaa pitkin rangaistusalueelle. Järvinen sai viritellä rauhassa kanuunaansa, ja pallo suuntautui voimalla etukulmaa kohden. Maalivahti Niemelä kuitenkin työnsi pelivälineen päätyrajasta yli.

Avausjakson jälkeen laukaisutilasto oli 16–0 kissapedon eduksi, eikä tahti näyttänyt muuttuvan mihinkään. Tauolla kentälle vaihdettu Lauri Ala-Myllymäki oli erittäin lähellä kuparisen rikkomista 49. minuutilla, kun Jair jatkoi päällään keskityspallon keskustaan. "Lämmin" volleyveto kuitenkin karkasi lähietäisyydeltä yli poikkipuun.

Kauaa ei Ala-Myllymäki ehtinyt harmitella hukattua tilaisuuttaan, sillä jo minuuttia myöhemmin verkot heiluivat. Tällä kertaa pallo pelattiin maata pitkin syvyyteen, josta Raittinen antoi puolustaja Kalle Katzin jalan kautta passin takaviistoon. Sähäkkänä paikalla ollut Ala-Myllymäki tuikkasi todella vapauttavan 1–0-osuman ohi Niemelän.

Johtoasemassakaan Ilves ei ottanut jalkaa pois kaasulta. Jairille ja Skytälle pedattiin hyvät vetopaikat, mutta tolppien väliin palloa ei saatu. Kulmapotkun jälkitilanteesta puolestaan Eetu Mömmö pääsi yhdessä Skytän kanssa iskemään kahdella yhtä vastaan. Pitkän kuljetuksen päätteeksi Mömmön kuti kuitenkin suuntautui päin Niemelää. Lisäosumien tuoksu leijui ilmassa kiusoittelevana.

Lopulta ainoa valonpilkahdus Tauriaisen suojateille oli yksi tilastomerkintä laukaisutilastoihin. Isännille ruudin märkyydestä huolimatta positiivista oli tietenkin kolme pistettä sekä 18-vuotiaan toppari Juho Pietolan liigadebyytti viimeisillä minuuteilla.

Ilves matkustaa seuraavaksi sunnuntaina FC Lahden vieraaksi ja RoPS isännöi samana päivänä IFK Mariehamnia.

Lähde: Ilveksen verkkosivut