AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-5-1

10

(0-0)

Yleisöä 3679

FC Inter
3-4-3
vko.37 // 22.9.2019

Ilves ratkaisi lopussa (Ilves-FC Inter 1-0)

Ilves ratkaisi lopussa (Ilves-FC Inter 1-0)

Ilves tiivisti Veikkausliigan mestaruustaistoa kaatamalla FC Interin 1-0. Ottelun ratkaisun iski erotuomarin määräämällä lisäajalla Tiemoko Fofana.

Ilveksen aloituskokoonpanossa ei ollut yhtään puhdasta kärkipelaajaa, mutta taktiikka oli silti melko hyökkäysvoittoinen, eikä poteroihin jääty makaamaan. FC Interin päävalmentaja Jose Riveiro noudatti totuttua linjaa ja käskytti kentälle tuhoisaa jälkeä tehneen hyökkäystrion Mika Ojala (6 maalia, 8 syöttöä), Timo Furuholm (10+4) ja Filip Valencic (15+5).

Ottelun avausjakso oli lähes yksinomaan kotijoukkueen hallintaa. Laukaukset maalia kohden menivät 8-1 Ilveksen eduksi. Keltavihreät vyöryttivät lukuisia hyviä hyökkäyksiä kohti Interin päätyä. Paineistetut puolustajat joutuivat rikkomaan ja Ilvekselle aukesi kolme lähes identtistä vapaapotkupaikkaa.

18. minuutilla Yusif kiskaistiin nurin rangaistusalueen kaarella. Vaparispesialisti Lauri Ala-Myllymäki tykitti tutun muulinpotkunsa. Maalivahti Henrik Moisander ei saanut keskelle suuntautunutta palloa liimattua. Ylös noussut toppari Baba Mensah pääsi kiskaisemaan vastapalloon. Pallo viuhui kuitenkin yli maalin.

Hetkeä myöhemmin boksia kohden juossut Eero Tamminen lanattiin matalaksi. Muutenkin kovia kokenut Tamminen joutui hampurilaisen pihviksi, kun puolustajat Miro Tenho ja Niko Markkula taklasivat häntä molemmista kyljistä. Ala-Myllymäki asettui jälleen pallon taakse. Kierteinen laukaus ylitti muurin ja näytti jo painuvan etuyläkulmaan, mutta ylärima pelasti Interin.

Kolmas kerta toden sanoo, väitetään. Niin ei kuitenkaan käynyt tamperelaisten toivomalla tavalla. Ala-Myllymäki sai jälleen testata vetotekniikkaansa lähietäisyydeltä, tällä kertaa itse hankkimastaan vapaapotkusta. Kova kuti poltteli Moisanderin näpeissä ja pallo putosi vitosen viivalle. Irtopalloon iskenyt Jair ei saanut hyödynnettyä tilannetta, sillä Moisanderin onnistui syöksyä ajoissa hätiin.

Juuri ennen taukovihellystä haukottiin jälleen henkeä. Iiro Järvisen sähäkät jalat kävivät kuin ompelukone. Järvinen nousi vauhdilla oikeaa laitaa pitkin ja antoi mainion keskityksen takatolpalle. Viime kaudella Interiä edustaneella Tammisella oli hetken aikaa tyhjä maali edessään, mutta oikean jalan puttaus kilpistyi viime tingassa eteen hypänneeseen Juuso Hämäläiseen.

Avausjaksolla Ilves sai jatkuvasti luotua ylivoimia kentän eri alueille, mutta pukukopista palannut turkulaismiehistö petrasi toiselle jaksolle. Sinimustien prässipeli alkoi tuottaa tulosta ja pallonhallinta kääntyi tasapuolisemmaksi.

Samalla syysnurmelle ominaiset liukutaklaukset viuhuivat puolin ja toisin. Keskialueen herruudesta käytiin kirjaimellisesti kovaa painia. Kovat panokset näkyivät otteissa. Yleisö sai nauttia vauhdikkaasta ja periksiantamattomasta pelistä tunnelmallisen Tammelan iltavaloissa.

Ottelun loppua kohden kävi selväksi, että turkulaisille tasapelikin on siedettävä tulos. Peli muuttui entistä rikkonaisemmaksi ja sinimustat vetäytyivät varjelemaan omaa aluettaan. Voittoa kieli vyön alla jahdannut Ilves avasi muotoaan ja otti riskejä rangaistusalueelle murtautuakseen.

75. minuutilla kentälle vaihdettu Tiemoko Fofana toi juoksuvoimaa yläalueelle. 19-vuotias hyökkääjä oli samantien lähellä maalintekoa, kun hän kirmasi oikealta laidalta boksiin ja lähetti tarkan maanuoliaisen kohti taka-alakulmaa. Moisanderin käsi heilahti kuitenkin viime hetkellä pelivälineen tielle.

Turkulaisten pitkään jatkunut onni oli kuin olikin tulossa päätökseen. Täysi peliaika umpeutui, kun Ala-Myllymäelle tarjottiin neljättä kertaa mainio tontti vapaapotkun antamiseen. Tulinen laukaus tuotti jälleen vaikeuksia Moisanderille, joka ei edelleenkään saanut nyrkkeiltyä palloa väljemmille vesille saati liimattua palloa syliinsä. Kärppänä paikalla oli Fofana, joka tuikkasi pelivälineen rysään.

Tammelan yleisö repesi vapautuneeseen riemuun. 1-0-lukemien myötä sarjataulukon yläpää tasoittuu ja mestaruustaisto jatkuu kuumeisena.


KuPS-Ilves Savon Sanomat Areenalla perjantaina 27.9. kello 18.30 ja FC Inter-FC Honka Veritas Stadionilla lauantaina 28.9. kello 17. Otteluita voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.