AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
KuPS
4-3-3

20

(1-0)

Yleisöä 3695

Ilves
4-5-1
vko.40 // 6.10.2018

Ennakko: KuPS-Ilves

Ennakko: KuPS-Ilves

Kovassa syysvedossa olevat KuPS ja Tampereen Ilves iskevät yhteen 31:n sarjakierroksen jännitysnäytelmässä.

Veikkausliigan sarjakautta on jäljellä enää kolme ottelukierrosta. Mitalitaistelu jatkuu erittäin tasaisena ja sarjakausi on saamassa arvoisensa loppuhuipennuksen. Ilves-ottelussa pelataan isoista asioista ja luvassa on kiihkeä taistelumatsi kahden voitonhimoisen joukkueen välillä. Kuopiolaisten ja tamperelaisten keskinäiset liigaväännöt ovat olleet näkemisenarvoisia näytöksiä ja tiukkaotteinen voimainkoitos on luvassa nytkin.

- Hieno matsi on tulossa ja pelissä on isot panokset. Ilves on ollut kovassa iskussa ja on kerännyt paljon pisteitä. Joukkueen nuoret pelaajat ovat ottaneet hienosti roolia. Ilves on aina paha vastustaja kaikille ja on haastanut kaikki sarjan kärkijoukkueet. Ilves on energinen, taisteleva ja nuori ryhmä, Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara muistuttaa.

KuPS-joukkue pelaa jälleen erittäin vahvaa syksyä viime vuoden tapaan. Yhdeksästä edellisestä liigaottelusta on nyt saavutettu kuusi voittoa, kaksi tasuria ja yksi tappio yhteismaalein 16-8. Vaasasta hankittu voitto nosti joukkueen takaisin sarjakolmoseksi ja kuopiolaiset ovat jälleen kiivenneet mukaan loppusyksyn mitalitaisteluun kesällä ilmenneen hieman vaisumman jakson jälkeen. Pitkään jatkunut nousujohteinen suuntaus on osoitus joukkueen henkisen kantin kestävyydestä ja Honkavaara korostaa kaiken olevan edelleen niin sanotusti "omissa käsissä".

- Meillä on vahva vaihe menossa ja me olemme lähes viime vuoden pistetahdissa. Jokaisella maalilla ja jokaisella pisteellä on nyt paljon merkitystä. Hyvin me olemme vetäneet ja kaikki kolme viimeistä peliä ovat ratkaisevia. Voitto on tavoitteena jokaisessa ottelussa, päävalmentaja muistuttaa.

Sunnuntaina tarvitaan jälleen ensiluokkaista huippuonnistumista ja menestyksennälkäinen KuPS-joukkue on valmis nitistämään kovan kilpakumppaninsa oman kotiyleisön tuella.

- Ilves taistelee ja meidän on pakko pystyä vastaamaan siihen. Meidän on oltava pelissä huolellisia, sillä Ilves rokottaa virheestä. Joukkueessamme on hyvä vire ja voitonnälkä on jokaisella pelaajalla kova. Fiilis on hyvä, kun me olemme voittaneet. Tämä on hienoa aikaa ja peleissä on panosta. Omaan tekemiseen me keskitymme, sillä vain se ratkaisee. Toisten tekemisiä ei tuijotella ja me olemme valmiita voittamaan sunnuntaina, päävalmentaja toteaa.

Hyökkääjä Saku Savolainen on nyt yhden ottelun mittaisessa pelikiellossa varoitustilin tultua täyteen Vaasassa.

Ilves ehti pitää KuPSia tiukassa otteessaan kolmen vuoden ajan. Sinä aikana tamperelaiset saalistivat peräti 12 perättäistä voittoa kaikki kilpailut mukaanlaskettuna.

Tämän liigakauden ensimmäisessä kotiottelussa huhtikuussa tulos oli Ilveksen eduksi 2-1. Rasmus Karjalainen vei vierailijat nopeaan johtoon, mutta Marius Noubissi toi kahdella osumalla joukkueensa rinnalle ja ohi.

"Keltavihreä kirous" tuli kuitenkin päätökseensä kesäkuussa 3-1-tuloksella, kun maalipuiden väliin osuivat Ville Saxman kahdesti ja Ilmari Niskanen kerran. Iiro Järvisen upea kaukolaukausmaali jäi laihaksi lohduksi. Merkille pantavaa oli, että Ilvekseltä ajettiin kaksi pelaajaa ulos kentältä ensimmäisen puolen tunnin aikana.

14 viimeisintä Ilveksen ja KuPSin keskinäistä ottelua ovat olleet sangen lämpöisiä. Niissä on nähty peräti kahdeksan punaista korttia, kolme tamperelaisille ja viisi kuopiolaisille.

Viime kauden päätteeksi hopeaa voittanut KuPS oli pronssille sijoittunutta Ilvestä parempi ainoastaan maalieron turvin. Tilanne on siinä mielessä sama nytkin, että keltamustat ovat kiinni mitalin syrjässä, kun tasapisteissä olevilla tupsukorvilla on huonomman maalieron vuoksi takaa-ajoasema sarjataulukon viidensinä.

Välissä keikkuu FC Honka neljäntenä. RoPSin miehittämään kakkossijaan on eroa neljä pistettä ja kierroksia on jäljellä kolme. Kultaa lukuun ottamatta mitalitaistelu ratkennee lopullisesti vasta päätöskierroksella.

Viime lauantaina Jani Honkavaaran suojatit kaatoivat VPS:n vieraskentällä näytöstyyliin lukemin 3-0. Ats Purje, Petteri Pennanen ja Ville Saxman merkkauttivat itsensä tehokirjoihin.

Ilves puolestaan pöllytti sunnuntaina sarjajumbo PS Kemiä maalein 4-0. Tammelassa yleisöä huudattivat Issa Thiaw, Iiro Järvinen, Jani Tanska ja Ilari Mettälä. Kapteeni Mika Hilander maalillaan piti kauden kymmenennen nollapelinsä.

Ilveksen pitkäaikaisloukkaantuneiden (Baba Mensah ja Tiemoko Fofana) lisäksi puolustaja Tuomas Rannankari on toipilaana. Lauantain aikana keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä pelaa B-junnuissa SM-sarjaa ja hyökkääjä Niklas Jokelainen pelaa yhteistyöseura JJK:ssa Ykköstä.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss on ollut tyytyväinen eheään harjoitusviikkoon. Lauantaiaamupäivänä hiottiin viime hetken kuviot kuntoon.

– Kuopion tekonurmi poikkeaa luonnonnurmesta, johon olemme tottuneet. Palloa pitää pelata enemmän jalkaan ja ensimmäisen kosketuksen merkitys korostuu. Olemme kuitenkin valmistautuneet hyvin, Wiss kertoo.

– Perjantaina keskityimme taktiseen puoleen ja tänään vedimme lyhyet ja terävät treenit erikoistilanteisiin keskittyen. Niissä on kieltämättä tullut onnistumisia, mutta on omissakin soinut. Kauden loppua kohden liukkailla keleillä tasaiset pelit voivat juuri erikoistilanteilla kääntyä puolesta tai vastaan.

Kuluvalla kaudella Ilves on iskenyt 17 erikoistilannemaalia, eniten kaikista Veikkausliiga-seuroista. Apuvalmentaja Toni Kallio tuntee metkut maalin edustalla.

– Viime aikoina olemme löytäneet meille oikeita elementtejä hyökkäyspään tilanteisiin. Toisaalta puolustuksessa päästimme esimerkiksi HJK:ta vastaan kaksi helppoa maalia kulmapotkuista, vaikka tiesimme mihin varautua, Kallio manaa.

– Kömmähdyksiä tulee toki kaikille joskus. Miesvartioinneissa ja blokeissa jokaisen pitää silti olla hereillä ja hoitaa oma ruutunsa. Myös KuPSilla tulee olemaan hyviä erikoistilanteiden antajia ja ulottuvia pelaajia korkeisiin palloihin, Kallio tietää.

Yksi kuopiolaisten taitavista potkaisijoista on joukkueeseen elokuussa liittynyt Reuben Ayarna. Ghanalainen nousi Veikkausliiga-pelaajien eturiviin edustettuaan kahden kauden ajan Ilvestä.

– KuPS on hyvä joukkue, jolla on aika vakiintunut avauskokoonpano. Yläkerrassa on nopeutta ja keskikentällä paljon taitavia jalkoja. Tiedämme mitä odottaa, Wiss sanoo.

– Reuben on klassinen keskikentän kapellimestari. Hän lukee peliä taitavasti. Hyvä vasuri ja itseluottamus. Kahdessa vuodessa oppii tuntemaan kenen tahansa pelaajan vahvuudet ja heikkoudet, mutta emme sinällään keskity juuri häneen.

Koko joukkueen kollektiivisuus on ollut Ilveksen vahvuus ja sen avulla voittoa haetaan sunnuntainakin.

– Viime pelissä Kuopiossa saimme pari punaista korttia, jotka johtuivat omista virheistämme. Luimme tilanteet huonosti. Pelasimme alun hyvin, mutta KuPS ansaitsi voittonsa silloin.

– Koko joukkueen vireystila on hyvä. Ei tässä kannata ylimääräisiä paineita kasata omaan niskaan. On hienoa, että peleissä riittää edelleen panosta ja siitä lähdemme nauttimaan kentälle, Wiss päättää.

KuPS-Ilves Savon Sanomat Areenalla sunnuntaina 7.10. klo 17.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.