AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
FC Lahti
3-5-2

25

(1-4)

Yleisöä 1149

TPS
4-4-2
vko.39 // 29.9.2018

Ennakko: FC Lahti-TPS

Ennakko: FC Lahti-TPS

FC Lahden turkulaisviikko jatkuu sunnuntaina Kisapuistossa, kun vieraaksi lahtelaisen jalkapallopyhätön iltavalaistukseen saapuu Turun Palloseura. FC Lahti taistelee pääsystä kuuden parhaan joukkoon, kun taas TPS tappelee kynsin ja hampain sarjapaikastaan.

FC Lahti pelasi keskiviikkona toukokuulta siirretyn rästiottelun Turussa FC Interiä vastaan. Ensimmäinen jakso oli tasaista väntöä, eikä kumpikaan joukkue päässyt huippupaikoille. Ville Salmikivi ampui kertaalleen tulisesti, mutta Henrik Moisander liimasi pallon syliinsä. Myös Santeri Hostikalla ja Teemu Jäntillä oli kumpaisellakin vetopaikat. Inter ei juurikaan päässyt hätyyttelemään Oskari Forsmanin vartioimaa Lahti-maalia.

Toisella jaksolla Inter paransi. Hieman tunnin pelin jälkeen Inter siirtyi 1-0-johtoon kulmapotkusta. Mika Mäkitalo laittoi kulman maalille ja Joona Järvisto puski etutolpan ruuhkasta pallon maaliin. Hetkeä myöhemmin Stêniolla oli paikka, mutta Moisander haki brassin vedon yläkulmasta. Kun Lahti haki viimeisen 20 minuutin aikana tasoitusmaalia, iski Inter vastaan. Forsman joutui venymään sekä Albion Ademin, että Niko Markkulan vetojen tielle. Inter rankaisi vielä lopussa, kun Järvistö keskitti ja Ademi jatkoi maalin edestä päätöslukemiksi 2-0. Kun vielä edellisellä kierroksella Lahti tasasi pisteet maalittomalla tasapelillä, on Lahden voitottomien otteluiden putki venynyt jo kymmeneen otteluun.

Vierailija TPS puolestaan kävi viime viikonloppuna saarella IFK Mariehamnin vieraana. Molemmat putoamiskamppailussa olevat joukkueet olivat alusta asti pelipäällä ja IFK:n Simon Silverholtilla oli mahdollisuus viedä kotijoukkue johtoon vain kuuden minuutin jälkeen. Jonathan Viscosi kuitenkin torjui tilanteen. TPS puolestaan hyödynsi hetkeä myöhemmin pallonriistonsa. Oskari Jakonen keskitti ja Mika Ääritalo kurotti palloon. IFK-vahti Ihor Levtšenko torjui pallon suoraan Sterling Yatekelle, joka siirsi TPS:n johtoon. IFK Mariehman tasoitti ottelun vielä ensimmäisen vartin aikana, kun Gabriel Petrović laittoi vapaapotkun taidokkaasti TPS-maalin yläkulmaan. TPS loi vielä ensimmäisellä jaksolla muutaman paikan. Kertaalleen pallo kävikin maaliviivalla, mutta vasta Ääritalo onnistui Yateken esityöstä viemään Tepsin uudelleen johtoon.

Toisella jaksolla IFK loi vaarallisemmat paikat, mutta TPS kesti. Viimeisen vartin saarelaisten maali roikkui jo ilmassa ja lopulta juuri 90 minuutin tullessa täyteen oli Aleksei Kangaskolkka unohdettu vapaaksi takatolpalle. Pontus Åsbrink keskitti ja Kangaskolkka siirsi pallon tyylillä verkkoon ja ottelun tasoihin. Tasapelin myötä TPS on yhä sarjataulukossa karsijan paikalla.

FC Lahti lähtee Palloseuraa vastaan lähes siipirikkoisena. Etenkin puolustus on ohut, sillä sivussa ovat Josimar Lima, Kalle Taimi, Artjom Vjatkin ja Hassan Sesay. Hyökkäyksestä puuttuu puolestaan Tim Martinen ja Santeri Hostikka.

FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas kertoo, että viikolla joukkueen painopiste on ollut henkisessä puolessa. Hän haluaa, että joukkue lopettaa tyytymisen tasapeleihin ja saa päättäväisyyttä. Korkeakunnas odottaa suoraviivaista ja taistelevaa TPS:a.

- Meillä on ollut valmistautumisen painopiste henkisellä puolella. Meidän pitää lopettaa tyytyminen tasapeleihin. Suurimmaksi osaksi teemme asioita hyvin, mutta emme ole tarpeeksi päättäväisiä viimeistelyssä ja pelin sisällä tapahtuu nukahduksia. Nyt pitää löytää sisäinen voittaja ja kääntää ne momentumit. TPS tulee olemaan erittäin suoraviivainen ja todella taisteleva joukkue. Heidän lumipallonsa on pyörähtänyt päinvastaiseen suuntaan kuin meidän. Luvassa on kova peli, Korkeakunnas ennakoi.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Liigan avauskierroksella Kisapuistossa nähtiin erikoinen peli. Ottelun ensimmäisellä jaksolla turkulaiset loivat paikkoja liukuhihnalta, mutta eivät onnistuneet rikkomaan kuparista. Toisen jakson alussa Artjom Dmitrijev teki tahtomaalin ja vei Lahden johtoon. Igor Jovanovićin ja Henri Anierin maalit veivät Lahden jo 3-0-johtoon. TPS:n kiri alkoi lisäajalla. Ensin lahtelaispuolustus ohjasi pallon omaan maaliin ja lopuksi Onni Valakari kavensi loppulukemiksi 3-2. Turussa puolestaan pisteet tasattiin lukemin 1-1 Elias Ahteen ja Hassan Sesayn maaleilla.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 41 kertaa. FC Lahti on voittanut näistä kohtaamisista 16 ja TPS 18. Myös tehtyjen maalien määrä on molemmilla lähes sama. Lahti on tehnyt 57 maalia ja turkulaiset 61, joten mastokaupungin ylpeydellä on paikka kaventaa eroa entisestään.

TPS matkustaa kauden neljänneksi viimeisellä kierroksella FC Lahden vieraaksi Päijät-Hämeen pääkaupunkiin. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran Veikkausliigan avauskierroksella Lahdessa huhtikuun alussa. TPS oli silloin hallitsevampi osapuoli ensimmäisellä puoliajalla, mutta kotijoukkue karkasi toisella puoliajalla 3-0-johtoon. TPS löi vielä kovan loppukirin siihen päälle ja kavensi tilanteeksi 3-2. Tasapeliin paukut eivät kuitenkaan enää riittäneet. Kesäkuun puolessa välissä joukkueet jakoivat Turussa pisteet loppulukemin 1-1.

Mitalikamppailuissa koko alkukauden mukana ollut FC Lahti on hyytynyt loppukesästä melko radikaalisti. Joukkue ei ole voittanut Veikkausliigassa viimeiseen kymmeneen kierrokseen yhtään ottelua. Edellinen voitto tuli 22. heinäkuuta, kun IFK Mariehamn kaatui Lahdessa 2-0-luvuin. FC Lahti pelasi edellisen Veikkausliigaottelunsa keskiviikkona Turussa, häviten FC Interille Veritas Stadionilla maalein 2-0.

- Laadukas joukkue, se pitää muistaa ja tulee se onnistuminenkin. Pidetään me huolta siitä, että se ei ole vielä sunnuntaina. Pelattiin viimeksi Lahdessa tosi hyvä peli, sääli, että hävittiin se. Osoitettiin kuitenkin, että pärjätään Lahtea vastaan. Sama kun oli kotipeli täällä, eli hyviä enteitä tulevalle matsille, ennakoi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

TPS pelasi sunnuntaina IFK Mariehamnia vastaan vieraissa 2-2-tasapelin. Sitä ennen kaatui FC Inter Turun hegemoniakamppailussa Mika Ääritalon maalilla 1-0. TPS:n vierassaldo tältä kaudelta on varsin vaatimatonta luettavaa. Ainoa vierasvoitto on tullut FC Interistä huhtikuussa, mutta sekin vierasottelu pelattiin TPS:n kotikentällä Veritas Stadionilla. Tasapelejä on tullut kolme, RoPS:ia, IFK Mariehamnia ja PS Kemiä vastaan.


FC Lahti-TPS Lahden Kisapuistossa sunnuntaina 30.9. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.