AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
TPS
4-4-2

41

(2-1)

Yleisöä 3165

PS Kemi
4-4-2
vko.35 // 30.8.2018

Ennakko: TPS-PS Kemi

Ennakko: TPS-PS Kemi

TPS kohtaa perjantai-iltana Veritas Stadionilla todellisessa kuuden pisteen ottelussa PS Kemin.

Molemmat joukkueet taistelevat kynsin ja hampain Veikkausliigapaikasta myös kaudeksi 2019. TPS lähtee perjantain otteluun yhden pisteen etumatkalta vierailijaansa nähden. TPS ja PS Kemi kohtasivat ensimmäisen kerran tällä kaudella Oulussa ja tuloksena oli 2-2-tasapeli. Kauden toinen kohtaaminen päättyi Veritas Stadionilla TPS:n 3-2-voittoon. TPS pystyi nousemaan jälkimmäisessä ottelussa tappioasemasta voittoon.

Molemmat joukkueet ovat kokeneet suuria muutoksia sitten alkukauden. PS Kemi vaihtoi vastuuvalmentajaa kesäkuussa, kun skotlantilainen David Hannah hyppäsi puikkoihin. PS Kemi on pystynyt horjuttamaan uuden valmentajansa johdolla muun muassa HJK:ta, SJK:ta ja KuPS:ia. Hannah sai tällä viikolla avukseen turkulaisille tutun Steven Polackin, joka on loppukauden joukkueen virallinen päävalmentaja.

TPS:n muutokset näkyvät kokoonpanossa. Virolainen Albert Prosa on jo avannut maalitilinsä Veikkausliigassa ja puolustaja Željko Savić on tuonut uutta johtajuutta joukkueen puolustuslinjaan. Hyökkääjä Sterling Yateken otteet ovat olleet lupavia ja häneltä odotetaan jatkossa myös maaleja. Laitapelaaja Tomi Saarelma on Palloseuran tuorein tulokas. Lahdesta kotoisin oleva Saarelma on pelannut urallaan myös Virossa, Saksassa ja Sveitsissä. Alkukaudesta lähtien mukana olleista pelaajista erityisesti Juho Montola ja Riku Sjöroos ovat nostaneet viime aikoina erityisesti profiiliaan.

TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen saa perjantaina jalkeille lähes maksimimiehistön. Tampereella kentältä tauolla vaihdettu Mika Ääritalo on pelikuntoinen. Keskikenttäpelaaja Niklas Blomqvist vapautuu puolestaan pelikiellosta ja uusia pelikieltoja ei PS Kemi -otteluun ole. Ainoastaan hyökkääjä Elias Ahde on joutunut jättämään alkuviikolla parit harjoitukset väliin ja hänen tilanteensa on vielä epävarma.

Kun Veikkausliigan ratkaisuvaiheet lähestyvät, panokset otteluissa lisääntyvät. Putoamistaiston kannalta yksi merkityksellisimpiä otteluita otellaan perjantaina Turussa, kun PS Kemi matkustaa TPS:n vieraaksi pisteryöstö mielessään. Vaikka perjantaina mikään ei ratkea lopullisesti, ottaa ottelun voittaja tiukemman otteen sarja- tai vähintään karsijan paikasta ja häviäjä on lähempänä suoraa putoamista.

TPS:lla on tilanteessa kaksi etua. Joukkue pääsee päävastustajansa kimppuun kotikentällään ja sillä on sarjataulukossa pisteen etumatka PS Kemiin nähden. Tässä tilanteessa tappio olisi PS Kemille raskaampi kuin kotijoukkueelle, etenkin kun IFK Mariehamn onnistui venyttämään kaulaa kaksikkoon keskiviikon Ilves-vierasvoitollaan. Kuitenkin ottelun lopputuloksen merkitys on suurin henkisellä puolella. Voittajan on helpompi lähteä hakemaan lisäpisteitä kauden seitsemään viimeiseen otteluun. TPS:n loppukauden ohjelmaa on arvioitu hieman hankalammaksi kuin PS Kemillä, ja lisäksi PS Kemillä on jäljellä neljä kotiottelua, TPS:lla kolme.

Kuntopuntarin tarkastelu antaa puolestaan etulyöntiaseman vieraille. PS Kemi on seitsemäntenä ja TPS viimeisenä eli sijalla 12. TPS on hävinnyt neljä viimeisestä viidestä ottelustaan ja PS Kemi ainoastaan yhden. Ilahduttavinta PS Kemin otteissa on ollut puolustuksen pitävyys. Kahdessa viimeisessä ottelussaan joukkue ei ole päästänyt maaliakaan, vaikka vastassa ovat olleet HJK ja SJK. Toisaalta PS Kemillä on viime otteluissaan ollut vaikeuksia hyökkäyspäässä, joten siinä on selkeä kehityskohde TPS -otteluun.

Maaliton tasapeli seinäjokisia vastaan tiesi sitä, ettei SJK kyennyt kauden aikana tekemään maaliakaan PS Kemin verkkoon. TPS on puolestaan jäänyt nollille kahdessa pelaamassaan SJK-ottelussa, joissa SJK on mättänyt kuusi osumaa. Viidessä viimeisissä otteluissaan TPS on kuitenkin tehnyt seitsemän maalia, joista neljä Ilveksen verkkoon. PS Kemi on saanut samoilla kierroksilla värkättyä viisi maalia. TPS:n tehokkain on ollut Mika Ääritalo, jolla on tillään viisi tehtyä ja samoin viisi syötettyä maalia. PS Kemin tehotykkinä on ollut joukkueen kapteeni Juho Mäkelä, joka on tehnyt kuusi maalia ja antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. PS Kemin puolustus on toisaalta ollut pitävämpi viidellä viime kierroksella, sillä joukkue on päästänyt kuusi maalia, kun TPS:n verkko on soinut 12 kertaa.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Toukokuussa Oulussa päädyttiin 2-2 -tasapeliin ja heinäkuun alussa TPS nousi 3-2 -kotivoittoon tappioasemasta. Sitten edellisten kohtaamisten joukkueissa on tapahtunut muutoksia. TPS:n ja hyökkääjä Drago Milovicin tiet ovat eronneet, keskikenttäpelaaja Onni Valakari siirtyi norjalaisen Tromsø IL:n riveihin ja lisäksi TPS:n purki pelaajsopimuksensa hyökkääjä Aleksi Ristolan kanssa.

Kesän siirtoikkunassa TPS vahvisti rivejään loppukaudeksi taannoin Kemissäkin pelanneella serbipuolustajalla Željko Savićilla, aiemmin RoPS:n riveissä esiintyneellä virolaishyökkääjä Albert Prosalla sekä myös RoPS:n harjoitusvahvuudessa olleella, Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin olevalla hyökkääjä Sterling Yatekellä. PS Kemin tuorein vahvistus on valmennusportaaseen liittynyt liigalegenda Steven Polack.

PS Kemiltä ottelussa pelikiellossa ovat Kristian Heinolainen ja Maksim Lipin.


TPS-PS Kemi Veritas Stadionilla perjantaina 31.8. klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lähde: TPS:n ja PS Kemin verkkosivut