AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
Ilves
4-5-1

12

(1-2)

Yleisöä 3211

HJK
4-3-3
vko.39 // 25.9.2018

Ennakko: Ilves-HJK

Ennakko: Ilves-HJK

Ilves saa keskiviikkona vieraakseen HJK:n.

HJK:n Suomen mestaruus voi varmistua keskiviikkona Tampereella Ilvestä vastaan.

HJK on tälläkin kaudella ollut kapellimestarin asemassa Veikkausliiga-kentillä. 65 kerättyä pistettä ja maaliero +35 ovat mykistäviä lukuja. Sinivalkoiset eivät ole kuuteen viime otteluun päästäneet maaliakaan. Kuohuviinit on jo laitettu viilenemään, sillä yksikin piste seuraavista viidestä ottelusta riittää lopullisesti varmistamaan seuran 29. Suomen mestaruuden.

Pitkäjänteistä kehitystyötä tekevä Ilves on pelannut upean kauden jo nyt. Moni nuori peluri on saanut näytönpaikkoja pääsarjatasolla ja hyvät tuloksetkin ovat seuranneet perästä. Viimeisimmissä otteluissa kissapedon avauskokoonpanossa on ollut enemmän omia kasvatteja kuin tuontipelaajia. 46 pistettä oikeuttavat viidenteen paikkaan sarjataulukossa. Eroa pronssisijaan on vain kaksi pistettä.

Tupsukorvat pelaavat parhaillaan "Tammelan härkäviikkoa", joka pitää sisällään kolme kotiottelua kahdeksan päivän sisään. Viime lauantaina FC Inter jäi jalkoihin 1-0-lukemin. Kotiyleisön vahvan tuen säestämänä Eero Tamminen laukoi vapaapotkusta komean voittomaalin. Seuraavaksi on luvassa HJK keskiviikkona ja PS Kemi lauantaina.

Pitkäaikaisloukkaantuneiden (Baba Mensah ja Tiemoko Fofana) lisäksi HJK-ottelusta on varmuudella sivussa keskikenttäpelaaja Naatan Skyttä. Keskikentän juoksukone Iiro Järvisen ja puolustuksen konkari Tuomas Rannankarin pelaaminen on epävarmaa.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss uskoo, että hänen suojattinsa puhaltavat yhteen hiileen, vaikka peliaika voisi olla kortilla. Sairastuvalta on palaamassa pelimiehiä ja kuormitusta pitää osata jakaa.

– Molemmilla joukkueilla on kolme peliä viikon sisään. Tällaisina hetkinä meidän pitää vain olla yhtenäisiä ja hyväksyä se, että joku pelaa keskiviikkona ja joku lauantaina. Kaikilla on yhteinen tavoite, jonka eteen tehdään töitä, Wiss painottaa.

HJK on ensimmäistä kertaa tällä kaudella tilanteessa, jossa sarjavoitto on teoreettisestikin varmistettavissa. Ilves ei mestaruusjuhlia aio keskiviikkona todistaa.

– Mestaruuden katkaiseminen on aina sitä helpompaa, mitä aikaisemmin sen tekee. Tuskin HJK haluaa turhaan käyttää ottelupalloja. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen kokoonpanon he laittavat kentälle ja miten pelaajat jaksavat tiukan otteluohjelman.

– Pitkässä sarjassa HJK on osoittanut olevansa Suomen ylivoimaisesti paras joukkue. Sitä pitää kunnioittaa ja he saavat ansaitsemansa arvostuksen. Yksittäisessä ottelussa voi kuitenkin käydä mitä vain. Meillä on joukkueessa positiivinen henki päällä. Halvalla emme tule mitään antamaan, Wiss lupaa.

Tamperelaiset ovat hyvässä vireessä oman mitalitavoitteensa suhteen. Syksyn ratkaisupelit sytyttävät joukkueen.

– Tietynlainen konseptipelaaminen toimi hyvin Interiä vastaan ja menimme oikealla tavalla tilanteisiin. Selvästi pelaajat ymmärtävät, että kautta ei ole enää paljoa jäljellä. Olemme puhuneet joukkueen kesken paljon siitä, mitä uhrauksia menestyminen vaatii.

– Yksittäisen tilanteen häviäminen voi heijastua negatiivisesti johonkin isompaan. Joskus peräänantamattomuus tarkoittaa myös sitä, että tulee rikkeitä. Kentälle ei voi mennä pelkäämään.

Viime päivinä on uutisoitu, että HJK:n henkilöstössä tapahtuu muutoksia. Esimerkiksi urheilutoimenjohtajana toiminut Juho Rantala siirtyy Palloliiton huippujalkapallon päälliköksi. Myös valmentajisto on ollut huhujen kohteena. Wiss ei usko, että se heijastuisi pelikentälle.

– Pelaajat ja joukkue on oma yksikkönsä seuran sisällä. Ympärillä voi tapahtua kaikenlaista, ne kuullaan sitten uutisista. Niinhän se tapahtuu joka puolella maailmaa. Pelaajat keskittyvät omaan tehtäväänsä viheriöllä ja se on tärkeintä huomennakin, Wiss toteaa.

HJK:n maalitykki Klauss on ollut väkevässä iskussa läpi kauden. Kookas hyökkääjä on takonut peräti 19 osumaa, mikä oikeuttaa kärkisijaan Veikkausliigan maalipörssissä. Ruuti on ollut erityisen kuivaa loppusuoran lähestyessä, sillä Klauss on osunut viidessä ottelussa putkeen. HJK on viimeistellyt tällä kaudella 53 maalia Veikkausliigassa, joten Klauss on vastannut reilusta kolmasosasta sinivalkoisten osumista.

Myös Klubin puolustus on ollut iskussa, sillä helsinkiläiset ovat pitäneet maalinsa puhtaana jo reilut 540 minuuttia putkeen Veikkausliigassa. Nollaputken aikana eniten Klubin takalinjoilla ovat raataneet Faith Friday Obilor sekä erinomaisesti torjunut Maksim Rudakov, jotka ovat tahkonneet täydet minuutit kaikissa peleissä. Kolmanneksi eniten minuutteja on kertynyt Rafinhalle, joka on uurastanut kuuden edellisen pelin aikana hieman vajaat 500 minuuttia.

Voitto RoPS:sta oli todella kriittinen. HJK venytti piste-eron rovaniemeläisiin 12 pisteeseen, kun RoPS:lla on jäljellä neljä ottelua. Niinpä yksikin piste riittää sinetöimään HJK:n mestaruuden. Mikäli joukkueet päätyisivät tasapisteisiin, niin seuraavaksi tarkasteltaisiin maalieroa. Tämä on HJK:lla 20 pykälää parempi kuin rovaniemeläisillä. Klubi on voittanut historiansa aikana 28 mestaruutta.

Erinomaisessa vireessä olevalla Klaussilla on mahdollisuus ottaa haltuunsa jopa Veikkausliigan maaliennätys. HJK:lla on jäljellä viisi ottelua ja Klauss on iskenyt 19 täysosumaa. Veikkausliigan maaliennätys on Kimmo Tarkkion ja Valeri Popovitšin nimissä, jotka osuivat 90-luvulla 23 kertaa kauden aikana.

Yksi merkkipaalu saanee ainakin sinettinsä kuluvan kauden aikana. Veikkausliigaa on pelattu kaudesta 1990 alkaen, jonka jälkeen helsinkiläiset ovat pelanneet 846 ottelua. Klubilla on tällä hetkellä kasassa 1499 maalia, joten seuraava täysosuma on seurahistorian maali numero 1500 Veikkausliigassa.

Klubin loukkaantumistilanteessa ei ole suuria muutoksia. Rafinha on lievän loukkaantumisen vuoksi pois ainakin tästä ottelusta. Toipilaiden lisäksi kokoopanosta puuttuu Mosa, joka on saanut yhden ottelun pelikiellon lisää IFK Mariehamn -ottelun seurauksena.

Ilves-HJK Tammelan stadionilla keskiviikkona 26.9. kello 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.