AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
Ilves
5-4-1

20

(1-0)

Yleisöä 2822

PS Kemi
4-4-2
vko.29 // 21.7.2018

Ennakko: Ilves-PS Kemi

Ennakko: Ilves-PS Kemi

Ilves ja PS Kemi kohtaavat toisen kerran tällä kaudella sunnuntaina - tällä kertaa Ilveksen kotiareenalla Tammelassa.

Ilveksellä on alla Eurooppa-liigan karsintamatka Sofiaan, jossa joukkue taisteli Slaviaa vastaan torstai-iltana ja nyt kotiinpaluun jälkeen edessä on seuraava haaste PS Kemin saapuessa vierailulle.

Joukkueet kohtasivat toukokuun lopulla Sauvosaaressa ja tuolloin Ilves nappasi pisteet maalein 2-0 Marius Noubissin ja Lauri Ala-Myllymäen osumilla. PS Kemi on tuon ottelun jälkeen uusiutunut kuitenkin melkoisesti valmennusjohtoa myöten ja tulee nyt koko lailla erilaisella kokoonpanolla David Hannahin komennossa Tampereelle.

PS Kemi pääsee otteluun levänneempänä, mutta Ilves puolestaan kokemusta rikkaampana. Europelit ovat suomalaiselle jalkapalloväelle harvinaista herkkua. Moni pelaaja ei pääse niitä kokemaan koko uransa aikana. Torstaina kaksi vaihdosta sisään tullutta Ilves-kasvattia Santeri Haarala (18) ja Tariq Kazi (17) saivat ensikosketuksensa kansainvälisten pelien vauhtiin aikuisten tasolla. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

– Onhan se aina vaikea tulla kesken pelin mukaan, mutta ihan ok esitys pojilta. Sitä ihailen heissä, että oppimishalua ja ennakkoluulotonta tekemistä löytyy. Kun heille antaa ohjeen, niin he ottavat kaiken kirjaimellisesti. Se on hieno lähtökohta, mutta pojat saattaisivat vaikka juosta seinää päin, jos valmentaja käskee.

- Ehkä jonain päivänä he osaavat myös soveltaa tilanteita parhain päin. Pelinäkemys ja henkilökohtaiset valinnat kehittyvät kokemuksen myötä, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss tietää.

PS Kemin kokoonpano on kokenut jatkuvia muutoksia, mikä voi myös näkyä otteissa. Kemiläisleirissä uskotaan, että muutokset ovat olleet positiivisia ja taisteluilme on vähintään yhtä hyvä kuin tasapeliin päättyneessä Honka-ottelussa, jossa punapaidat pelasivat suurella sydämellä logolle, vaikka kentällä oli parhaimmillaan neljä veikkausliigadebytanttia.

- Pelaajilla on takanaan nyt kaksi kovaa harjoitusviikkoa, jolloin on treenattu kaksi kertaa päivässä. Fyysisyys on selvästi parantunut ja joukkuehenki kohenee jokaisen yhdessäolopäivän myötä lisää, kertoo päävalmentaja David Hannah joukkueen tilanteesta.

Kaksi viimeisintä viikkoa Ilves on Veikkausliigan ohella keskittynyt Eurooppa-liigaan. Slavia Sofia kohdattiin otteluparissa, jonka yhteistulos oli lopulta 3-1 bulgarialaisten eduksi. Jälkimmäinen ottelu pelattiin torstai-iltana Sofiassa. Ilveksen joukkue kotiutui pitkältä vierasreissultaan perjantaina.

– Palautuminen on ollut vaihtelevaa. Monelle pelaajalle Slavia-peli oli raskain pitkään aikaan. Siihen päälle pari tiukkaa matkapäivää, niin kyllä siellä pieniä vaivoja on tällä hetkellä, iss toteaa.

– Saimme eilen vedettyä Kemi-ottelun valmistavat harjoitukset aloittavan miehistön osalta ihan hyvin. Osalla olikin sitten pakon sanelemana hieman uudenlaisia rooleja. Loukkaantumisriski on rasituksen myötä aika suuri, joten kokoonpanomuutoksia on luvassa. Toivottavasti se välittyy haluna ja energisyytenä kentälle. Nämä ovat näytönpaikkoja, Wiss alleviivaa.

Todella kuluttava peli vahvoja bulgarialaisia vastaan yhdistettynä matkarasitukseen vaatii nyt veroaan. Keskikenttäpelaaja Issa Thiaw'n olkapää meni Slavia-ottelussa sijoiltaan. Mahdollisen vamman vakavuus on vielä tutkinnassa. Thiaw missaa ainakin Kemi-ottelun.

Pitkäaikaispotilas Baba Mensahin lisäksi puolustajat Jani Tanska ja Felipe Aspegren ovat Ilvekseltä sivussa lyhyen aikaa. Hyökkääjä Niklas Jokelainen ja puolustaja Martti Haukioja ovat Suomen U19-maajoukkueen mukana EM-lopputurnauksessa Vaasassa ja Seinäjoella.

Honka-tasapelillä PS Kemi katkaisi viiteen otteluun venyneen tappioputken. Sarjassa seitsemäntenä 24 pistellä oleva Ilves puolestaan koki edellisessä liigapelissään 2-0 -tappion vieraissa RoPS:lle. Kuudesta viimeisimmästä ottelustaan Ilves on voittanut vain yhden (SJK), pelannut tasapelit HJK:n, FC Lahden ja FC Interin kanssa sekä hävinnyt KuPS:lle ja RoPS:lle.

- Sunnuntain pelistä Justus Lehto jää pois. Hän palannee harjoituksiin 7-10 päivän sisällä. Victor Shevchenko on myös yhä toipumassa pohjevammastaan. Toivomme, että hän pääsee palaamaan harjoituksiin 2-3 päivän sisällä. Lisäksi Kevin Tano on toipumassa takareisivammasta, joten myös häneltä Ilves-peli jää väliin, Hannah valottaa kokoonpanotilannetta.

Uusista pelaajista ranskalaistoppari Jean-Felix Somay lienee käytettävissä seuraavassa kotiottelussa KuPS:aa vastaan. Makedonialaisen kärkimies Demiri Huseinin pelilupa-asiat ovat selvinneet ja hän on tänään kokoonpanossa.Ilves - PS Kemi Tammelan stadionilla sunnuntaina 22.7. klo 17.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta. Ottelu on myös osa Nelosen Futiskierrosta.

Lähde: Ilveksen verkkosivut, PS Kemin Facebook