AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
Ilves
4-5-1

11

(1-0)

Yleisöä 3179

SJK
4-5-1
vko.17 // 28.4.2018

Ennakko: Ilves-SJK

Ennakko: Ilves-SJK

Kauden 2018 ensimmäinen Tampereen kotipeli on viimein käsillä. Sunnuntaina Ilvestä vastaan asettuu Seinäjoen Jalkapallokerho, jolta ei nimekkäitä pelimiehiä puutu.

Ilves on vanha ja tuttu nimi Suomen pääsarjafutiksessa, mutta 2010-luvulla Ilves ja SJK ovat kulkeneet lähes käsi kädessä sarjatasolta toiselle. Kakkosesta alkaneet kohtaamiset ovat jatkuneet Veikkausliigaan asti, jossa joukkueet pelasivat ensi kertaa vastakkain toukokuussa 2015. Siitä lähtien keskinäisiä liigaotteluita on kertynyt yhdeksän, joista Ilves on voittanut neljä ja SJK kolme.

Viime kaudella Ilves anasti kahdesta ensimmäisestä kohtaamisesta täyden pistepotin. Huhtikuussa irtosi 2-1-vierasvoitto, ja juhannuksen alla juhlittiin 1-0-lukemia Tammelassa. Kolmas ja samalla joukkueiden viimeisin kohtaaminen päättyi syyskuussa maalittomaan tasapeliin Seinäjoella.

Sunnuntain ottelu Ratinassa on SJK:lle vasta historiassaan toinen, mutta kun SJK pelasi viimeksi siellä, juhli SJK ottelun päätyttyä historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa. Ratinan Stadionilta on siis hienot muistot, mutta sunnuntaina on eri peli kyseessä ja nyt taistellaan pisteistä.

- Meillä on takana tasapainoinen, ehjä ja hyvä voitto Honkaa vastaan. Nyt viikolla on käyty oma matsi läpi ja valmistauduttu kohti Ilveksen kohtaamista. Oman lisämausteensa tähän tulevaan matsiin tuo se, että se on meidän ensimmäinen Veikkausliigapeli nurmella. Ratinan kentän kunto on meille arvoitus. Me nähdään se sitten vasta paikalla ennen matsia, kuinka helposti kentän pinta irtoaa, ja että millaiset ne olosuhteet loppujen lopuksi on. Mutta keväinen nurmikenttä on edessä ja se tottakai tuo oman elementtinsä matsiin, sanoo SJK:n päävalmentaja Tommi Kautonen.

- Ilves on kovaa taisteleva joukkue, josta löytyy kyllä myös taitoa ja nopeita pelaajia. Joten varmasti edessä on todella kova taisteluottelu.

Tamperelaisvalmentajat Jarkko Wiss ja Toni Kallio tietävät, että kolmen vuoden takainen Veikkausliigan mestari haluaa takaisin kultakantaan. Omalta joukkueeltaan he toivovat viime pelin loppuhetkillä saadun itseluottamuksen näkyvän kentällä myös sunnuntaina.

– Tässä vaiheessa korostuu kaksi asiaa. Ensinnäkin harjoittelu on tasapainoilua pelaajien kuormituksen kanssa. Toinen seikka on se, että SJK-pelissä siirrymme luonnonnurmelle. Pehmeälle alustalle siirtyminen tuo rasitusta, Kallio tietää.

– SJK:ta on kovasti povattu sarjan kärkipäähän. Heidän puheensakin antaa ymmärtää, että kasassa on kova jengi ja tavoitteet ovat korkealla. Alkukaudesta mittasuhteet ovat aika tasaväkisiä vielä, mutta kyllä he ennakkosuosikkeja ovat sunnuntaina. Kuvaavaa on myös, että meiltä lähteneet pari pelaajaa ovat nyt heidän kantavia voimia, Wiss pohtii Tampereelle saapuvaa vastustajaa ja lisää:

– Me koetamme jatkaa siitä, mihin Vaasassa jäimme. Itseluottamus pallollisena, eteenpäin puolustaminen ja hyvä liike korostuvat. Niiden avulla meillä on mahdollisuus haastaa myös SJK. Totta kai poikkeavaa aiempaan verrattuna on se, että nyt pelataan ensi kertaa Tampereella ja niin sanotulla luonnonnurmella. Mielenkiintoinen matsi.

Ilveksen toipilaslistalta löytyvät pitkäaikaisloukkaantuneet Baba Mensah ja Ilari Mettälä. 17-vuotias laitahyökkääjä Jusif Ali pelaa lauantaina yhteistyöseura JJK Jyväskylän mukana Ykkösen avausottelun. Muita varmoja poissaolijoita ennen lauantain viimeistelyharjoituksia ei ole tiedossa.

SJK on saanut valmistautua otteluun rauhassa koko viikon. Loukkaantumistilanteeseen se ei kuitenkaan ole tehnyt suurta muutosta, sillä edelleen sivussa on varmuudella Billy Ions, Obed Malolo ja operaatiossa viime viikolla käynyt Jarkko Hurme. Ions nähdään kolmikosta todennäköisesti ensimmäisenä kentällä parin viikon sisään ja Hurme heti perään kolmen viikon sisään. Malololla menee syksyyn. Viime ottelussa SJK:n tolppien välissä nähtiin ensimmäistä kertaa Jesse Öst, joka tuurasi loukkaantumisen vuoksi sivussa ollutta Mihkel Aksalua. Aksalun pelikunto on vielä arvoitus, ja vielä ei voi sanoa varmuudella pystyykö hän pelaamaan sunnuntaina. Päätöksiä asiasta tehdään viikonlopun aikana.

SJK:n päävalmentaja Tommi Kautonen vapautuu toimitsijakiellosta tähän otteluun ja Toni Lehtinen puolestaan joutuu jäämään matkasta pois, sillä hän on koutsaamassa osin samaan aikaan pelattavaa SJK U17 -joukkueen kotiottelua.


Ilves-SJK Ratinan stadionilla sunnuntaina 29.4. kello 17.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lähde: Ilveksen verkkosivut, SJK:n verkkosivut