4-4-2
vko.18 // 6.5.2017

Ilves kaatoi hallitsevan mestarin (Ilves-IFK Mariehamn 3-0)

Kuva: Juha Tamminen

Ilves nappasi kovan päänahan lauantaina, kun hallitseva mestari IFK Mariehamn kaatui Ratinan stadionilla 3-0 (1-0).

Lauantai-iltapäivä tarjosi hienot asetelmat jalkapallojuhlalle. Täysi veikkausliigakierros käynnistyi Tampereen osalta aurinkoisella huippukamppailulla, kun sarjakakkonen Ilves isännöi kolmantena majailevaa IFK Mariehamnia.

Kotijoukkue pisti alkuvihellyksestä lähtien turbovaihteen päälle. Vauhdikas painostus johti kahteen kulmapotkuun, joista jälkimmäinen päättyi maaliin vain kahden minuutin pelin jälkeen. Toppari Jani Tanska jatkoi pallon päällään kollega Tatu Miettuselle, joka runnoi pelivälineen väkisin verkon perukoille.

Salamamaalin jälkeen Ilves jatkoi painostusta. IFK:n koneen käynnistyminen vaati lämmittelyä, ja ensimmäiset 10 minuuttia mentiin täysin kotijoukkueen komennossa.

Erikoistilanteet osoittautuivat tärkeiksi panostuskohteiksi molemmille joukkueille. Saarelaiset saivat luotua vaarallisia kulmapotkutilanteita. Viimeisinä lukkoina häärivät maalivahti Mika Hilander sekä laitapakki Felipe Aspegren, joka luuti irtopallon kertaalleen jo maaliviivalta väljemmille vesille.

20 minuutin kohdalla kulmapotku puolestaan valkopaitojen päädyssä johti läheltä piti -tilanteeseen. Useampi tupsukorva pääsi laukomaan, mutta aina jalkoja löytyi tielle. Armottoman myllytyksen päätteeksi pallo päätyi maalin katolle Tanskan puskusta.

Ensimmäisen puoliskon alussa ja lopussa hyökkäävä keskikenttäpelaaja Iiro Järvinen juoksi hienosti vetopaikoille rangaistusalueella. Molemmat vedot kuitenkin karkasivat ohi ja yli kohteesta. Vierailijat eivät puolestaan saaneet ainuttakaan laukausta aikaiseksi.

Toinen puoliaika ei ehtinyt vanheta kuin neljä minuuttia, kun Youness Rahimi pyssytti ensimmäisen liigamaalinsa Ilves-paidassa. Tuco pudotti pallon Rahimille 16-alueen rajalla. Rahimi kiersi puolustaja Aapo Mäenpään ja tykitti pallon pienen kimmokkeen kautta takakulmaan. Nälkäiselle hyökkääjälle täysosuma teki varmasti hyvää.

Ilves jatkoi johtoaseman puolustamista varmoin ottein. Vierailijoiden ensimmäinen veto maalia kohden lähti Joel Mattssonin lapikkaasta. Hilander kuitenkin ehti helposti maanuoliaisen tielle etukulmasta.

Melkein 80 minuuttia oli pelattu, kun keskikentällä useaan otteeseen hienoja kikkoja väläytellyt Emile Paul Tendeng teki jälleen taikojaan. Maaginen ulkosyrjänosto vapautti Tucon rangaistusalueelle. Toppari Kristian Kojola sai vaivoin blokattua kamerunilaishyökkääjän vedon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Tuco kuittasi tilanteen tyylikkäästi. Hienon pallonriiston huipennukseksi Reuben Ayarna syötti Tucon jälleen vetopaikkaan, ja tällä kertaa pallo napsahti vastustamattomasti takatolpan juureen. Tyylikäs sijoitus oli kärkipelaajalle ensimmäinen maali tupsukorvien riveissä.

Ilves suojeli 3-0-johtoaan itsevarmana. Vierailijat nostivat joukkojaan hanakasti Ilveksen boksiin. Todelliset vaaranpaikat jäivät kuitenkin vähiin, ja Ilves sai vastahyökkäyksillä juoksutettua valkopaidat väsyksiin. Päätösvihellys vapautti Ratinan yli 3000-päisen yleisön riemukkaisiin juhliin.

HJK-Ilves Telia 5G Areenalla torstaina 11.5. kello 18.30 ja IFK Mariehamn-PS Kemi Wiklöf Holding Arenalla perjantaina 12.5. kello 18.30. Otteluita voi seurata suorana lähetyksenä IS Extrassa ja Ruutu+:ssa.