5-2-3
vko.38 // 27.9.2015

​FC Lahti viime hetkillä voittoon (Ilves-FC Lahti 1-2)

"Ärtsi" iski FC Lahden tasoituksen. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilveksen ja FC Lahden kohtaamisessa sunnuntaina Tammelan stadionilla jaettiin ratkaisu nähtiin vasta aivan lopussa ja pisteet matkasivat Lahteen numeroin 1-2 (0-0).

Ottelun hallinta oli melko selvästi FC Lahdella, mutta Ilves meni Antti Hynysen osumalla johtoon 51. minuutilla. Lahden takaa-ajo tuotti tulosta reilu kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua Mika Ääritalon tasoittaessa loppunumeroiksi 1-1. Voittomaalin lahtelaisille iski Aleksi Ristola, kun pelattiin jo pitkällä erotuomarin antamalla lisäajalla.

Lahti aloitti pelin varsin vahvasti ja otti pelin välittömästi komentoonsa. Pallo liikkui vauhdikkaasti ja paine pysyi jatkuvasti Ilveksen kenttäpäädyssä. Viiden minuutin paikkeilla Lahti sai lyhyen ajan sisään kolme kulmapotkua. Kolmas oli tuottaa tulosta, kun Pyry Kärkkäinen pääsi puskemaan Drilon Shalan keskityksestä vapaasti. Mika Hilander oli tilanteessa kuitenkin hyvin sijoittuneena ja koppasi Kärkkäisen puskun varmasti syleilyynsä.

Ilves ei tuntunut pääsevän peliin oikein millään mukaan ja Lahti hallitsi kenttätapahtumia mielin määrin. 12. minuutilla Xhevdet Gela irtaantui Jasse Tuomisen esityöstä laukaisupaikkaan, mutta Hilander onnistui torjumaan Gelan tulisen laukauksen kulmapotkuksi.

Gela oli jälleen puolen tunnin pelin kohdalla pahanteossa, kun hän haistoi Jussi Kujalan palautuksen Hilanderille ja katkaisi sen. Gela onnistui kiertämään Hilanderin ja laukoi kohti tyhjänä ammottavaa maalia, mutta Ilveksen Tatu Miettunen onnistui maaliviivalta katkaisemaan laukauksen. Näin ottelun avausosuma jäi odotuttamaan itseään.

36. minuutilla Mikko Hauhia pääsi keskittämään vasemmalta laidalta ja hänen keskityksensä tavoitti takatolpalta Tuomisen, jonka ohjaus kuitenkin painui maalin sivuverkkoon.

Puoliajalle siirryttiin 0-0-tilanteessa.

Ilves tuli tauolta terävästi ja siirtyi johtoon, kun toista puoliaikaa oli pelattu viitisen minuuttia. Tomi Petrescu toimitti pallon vasempaan laitaan Jaakko Juutille, joka lähetti maalin edustalle keskityksen. Antti Hynynen hyppäsi keskitykseen venyttäen itsensä ääriasentoon ja onnistui puskemaan taidokkaasti pallon takakulmaan yli Henrik Moisanderin.

Lahti ei takaosumasta lannistunut, vaan lähti tarmokkaasti hakemaan tasoitusosumaa.

Vierasjoukkue suoritti 62. minuutin kohdalla tuplavaihdon, kun kentän jättivät Drilon Shala sekä Petri Pasanen. Heidän tilalleen Toni Korkeakunnas juoksutti Mika Ääritalon ja Hassan Sesayn.

Vaihdot piristivät takaa-ajoa ja 67. minuutin kohdalla sellainen oli lähellä syntyä. Ensin Hauhia pääsi täräyttämään 16-rajan takaa kovan matalan laukauksen, mutta tämän Hilander onnistui torjumaan. Tilanne kuitenkin jatkui ja lopulta Ääritalo tarjoili Aleksi Paanaselle laukaisupaikan vastaavalta etäisyydeltä. Hilander onnistui kuitenkin venyttämään itsensä myös Paanasen laukauksen tielle torjuen sen yli päätyrajasta.

Vajaa vartti ennen loppua Lahti haki kentälle lisää juoksuvoimaa, kun pirteästi esiintynyt Tuominen teki tilaa Aleksi Ristolalle.

Lahti jatkoi painostustaan ja se tuotti viimein 78. minuutilla tulosta. Lahti sai vapaapotkun noin 30 metristä kentän oikealta sektorilta ja sitä asettui antamaan Sesay. Sesayn sisäänpäin kiertänyt keskitys tavoitti boksin sisältä taisteluparin Jani Tanska-Mika Lahtinen, josta pallo suuntautui takatolpalle. Siellä kärppänä paikalla oli Ääritalo, joka puski pelin tasoihin.

Lahti haki voittomaalia hanakasti, mutta aika uhkasi loppua tiimalasista. Ottelulle annettiin lisäaikaa neljä minuuttia ja kun siitä oli kulunut reilu minuutti, Lahden toinen osuma näki päivänvalon. Moisander haki Petrescun lähettämän keskityksen varmasti ja käynnisti lahtelaisten hyökkäyksen vierittämällä pallon Paanaselle. Paananen käänsi pallon oikeaan laitaan Tanskalle. Tanska otti hieman tyhjiä pois ja avasi oikeaan laitaan Ristolalle. Ristola pelasi pallon oikeaa laitaa pitkin Hauhialle, joka peippaili vasemman jalkansa vapaaksi ja lähetti takatolpalle keskityksen. Keskitys löysi vapaaksi unohdetun Rafaelin, joka puski kohti takakulmaa. Rafaelin pusku näytti jo menevän ohi, mutta taustalta maalille ajanut Ristola liukui palloon ohjaten pelivälineen maalin yläkulmaan.

Lisämaaleja ei ottelussa nähty ja näin arvokkaat pisteet lähtivät Kuhnureiden matkaan.