AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.18 // 2.5.2024

Tulosten takaa: ​Onko Veikkausliigan vastuullisuudella mitään merkitystä?

Tulosten takaa: ​Onko Veikkausliigan vastuullisuudella mitään merkitystä?

Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigalla on vastuunsa muutenkin kuin puhtaasti pelillisesti eli jalkapallon osalta muistuttaa Veikkausliigan hallituksen jäsen Hanna Hovi.

"Äiti, miksi nuo nuoret käyttäytyvät noin huonosti, tulisivat mukaan pelaamaan?", ihmetteli 7-vuotias lapseni, kun lähistön nuoret varastivat tötsiä harjoituksistamme viikonloppuna. Lapsen suusta on hienoa kuulla ensimmäisenä ajatuksena se, että ottamalla kaikki mukaan pelaamaan, tarve häiriköinnille vähenee. Jalkapallo voi olla valtavan suuri yhdistävä tekijä ja ennaltaehkäisevä voima, kun yhteiskunnassa saadaan laajasti ihmisiä mukaan harrastus- ja kilpatoiminnan piiriin.

Jalkapallon positiivinen vaikutus yhteiskuntaan yhteisöllisyyden luomisen sekä liikunnan ja terveyden lisäämisen kautta on kiistaton. UEFA:n Social Return on Investment -laskelman mukaan Veikkausliigaseurojen yhteiskunnallinen vaikutus on vuositasolla yli 150 miljoonaa euroa. Jalkapallo liikuttaa ja yhdistää suomalaisia taaperosta vanhuksiin ja on suuri voimavara eriarvoistuvassa yhteiskunnassamme. Veikkausliigaseuroilla on paljon näkyvyyttä ja vaikutusta ihmisiin, jonka takia Veikkausliigana meillä on mahdollisuus, ja oikeastaan myös velvollisuus, tehdä vielä enemmän ja toimia suunnannäyttäjinä myös vastuullisuuden saralla.

Veikkausliigan vastuullisuusohjelma on tehty yhteistyössä Palloliiton kanssa. Sen keskeiset osa-alueet ovat ympäristövastuu ja sosiaalinen vastuullisuus. Sosiaalinen vastuullisuus näkyy siinä, että Veikkausliigaseurat ottavat koko laajasta jalkapalloyhteisöstä vastuuta esimerkiksi yhteisöohjelmien, juniorien innostamisen, rasismin vastaisuuden ja maahanmuuttajien integroinnin osalta.

Sosiaalisen vastuun osalta FC Interin InterAction toiminta on ollut edelläkävijä ja esimerkki vastuullisuustyön toteutumisesta. FC Inter järjesti viime vuonna 132 InterAction-liikuntatapahtumaa lapsille, mihin osallistui 42 000 lasta. Veikkausliigalla on parhaimmillaan valtava vaikutus lapsiin ja nuoriin. Se tarjoaa esikuvia ja roolimalleja, jotka voivat inspiroida nuoria seuraamaan unelmiaan. Vastuullisuustyön avulla voidaan korostaa arvoja kuten reilua peliä, kunnioitusta ja tiimityötä, jotka ovat hyödyllisiä paitsi urheilussa myös elämässä yleisesti. Nuoriso-ohjelmat ja mentorointi voivat auttaa nuoria löytämään oman polkunsa ja tukemaan heitä matkalla kohti menestystä.

Ympäristövastuullisuuden osalta Veikkausliigan joukkueet voivat ottaa merkittäviä askeleita eteenpäin. Urheilutapahtumat voivat olla suuria energiankuluttajia ja tuottaa paljon jätettä. Veikkausliigan sitoutuminen kestävään kehitykseen kannustaa muita toimijoita seuraamaan perässä esimerkiksi panostamalla uusiutuvaan energiaan sekä jätehuollon- ja kierrätyksen parantamiseen. Erinomainen esimerkki ympäristövastuusta on HJK:n aurinkovoimalan rakentaminen keväällä 2024 yhdessä Lumme Energian ja Solarigon kanssa. Aurinkovoimala tulee tuottamaan noin 20 % HJK:n sähkönkäytöstä kauden aikana.

Uutena hallitusjäsenenä on ollut valtavan hienoa tutustua siihen työhön, mitä monissa seuroissa jo tehdään vastuullisuuden osalta. Silti on myönnettävä, että vastuullisuuden osalta Veikkausliigalla on vielä paljon potentiaalia ja on hienoa, että tätä työtä viedään entistä systemaattisemmin eteenpäin. Veikkausliigan vastuullisuustyö ei ole pelkästään urheilua vaan myös yhteiskunnallista vaikuttamista parhaimmillaan, millä on paljon merkitystä. Vastuullisen toiminnan kautta saamme kaikki pidettyä mukana niin lajin kuin yhteiskunnankin matkassa, sekä samalla turvattua maapallon kestokykyä myös tuleville pelaajapolville.

vko.20 // 15.5.2024
Lisää uutisia